Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
[Det talte ord gælder]
UDENRIGSMINISTERIETDer er tale om et åbent samråd med Udenrigsministeren.Retsudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål (stillet den 27. maj 2013 efterønske fra Pernille Skipper (EL) og Nikolaj Villumsen (EL)):BE:Hvor alvorlig er den kritik OSCE har fremsat af Danmark vedr. offentlighedensadgang til information, set med udenrigsministerens øjne, herunder i forhold tilDanmarks omdømme i udlandet, jf. OSCE’s pressemeddelelsehttp://www.osce.org/fom/101841Hvad fører OSCE’s kritik af lande normalt til?Hvordan håndterer den danske regering normalt kritik fra OSCE?Hvilke initiativer vil ministeren tage som følge af kritikken fra OSCE?
BF:BG:BH:
1
[Det talte ord gælder]
Besvarelse:Jeg vil besvare spørgsmålene samlet.
Lad mig begynde med at nævne, at Organisationen for Sikkerhed ogSamarbejde i Europa, altså OSCE, arbejder med at fremme sikkerhed,demokrati og menneskerettigheder i 57 lande på den nordlige halvkugle fraUSA og Canada i vest til Rusland og Centralasien iøst. OSCE er baseret påpolitisk bindende regelsæt vedrørende menneskerettigheder, militærsikkerhed og grænseoverskridende trusler i bred forstand.
I modsætning til Europarådet tager samarbejdet i OSCE ikkeudgangspunkt i juridisk bindende forpligtelser, der kan håndhæves af endomstol med overnational kompetence. Til gengæld er der i OSCEetableret uafhængige institutioner, der løbende følger og kommentererudviklingen i organisationens deltagerstater inden for deres respektiveområder. Blandt de væsentligste OSCE-institutioner er Kontoret forDemokratiske Institutioner og Menneskerettigheder, også betegnetODIHR, der især er kendt for at observere valg. Hertil kommerMediefrihedsrepræsentanten, Højkommissæren for Nationale Mindretal ogandre særlige repræsentanter eller personlige repræsentanter for OSCE-formandskabet inden for forskellige områder af OSCE’s virkefelt.Desuden har OSCE etableret missioner i lande på Balkan, Østeuropa,Kaukasus og Centralasien. Missionerne overvåger også landenes
2
[Det talte ord gælder]
overholdelse af OSCE-forpligtelserne og yder bistand for at fremmerespekten for OSCE’s regelsæt i praksis.
OSCE’s arbejde for sikkerhed og menneskerettigheder udføres uden stormediebevågenhed, og derfor er OSCE ikke særlig kendt i offentligheden.Ikke desto mindre lægger både denne og tidligere danske regeringer storvægt på OSCE-samarbejdet.
OSCE-institutionerne råder ikke over stærke økonomiske eller juridiskeinstrumenteri deres virke, men kommerløbende med anbefalinger tildeltagerstaterne. OSCE-institutionerne fremsætter således ofte synspunktervedrørende OSCE-landenes lovgivning og praksis. I visse tilfælde kananbefalingerne kombineres med konkret rådgivning og bistand.
Regeringen har noteret sig, at OSCE’s mediefrihedsrepræsentant i enpressemeddelelse har udtalt sig om lovforslaget om offentlighedsloven, ogvi er naturligvis parate til at indgå i en dialog herom.
Mediefrihedsrepræsentanten er blevet orienteret om baggrunden for depågældende bestemmelser i lovforslaget og om regeringens holdninghertil. Vi vil holde medierepræsentanten orienteret om det videre forløbvedrørende lovforslaget. Vi har ikke modtaget nogen opfølgendehenvendelse fra mediefrihedsrepræsentanten.
3
[Det talte ord gælder]
Hvad angår substansen i mediefrihedsrepræsentantens udtalelse,henviserjegtil justitsministeren. Justitsministeren har således bådeoffentligt og over for Folketinget [i svar på Retsudvalgets spm. 155 vedr.L144] forholdt sig til mediefriheds-repræsentantens udtalelse.
Sammenfattende vil jeg gerne understrege, at der ikke er noget særskiltopsigtsvækkende i, at OSCE’s mediefrihedsrepræsentant fremsættersynspunkter vedrørende et dansk lovforslag. Som sagt kommentererOSCE’s institutioner løbendeudviklingen i alle OSCE-staterne inden forinstitutionernes respektive ansvarsområder. I det konkrete tilfældeangående lovforslaget om offentlighedsloven har vi noteret osmediefrihedsrepræsentantens kommentarer, og vi indgår naturligvis i endialog med repræsentanten, idet vi har informeret om baggrunden forlovforslaget og regeringens holdning til forslaget. Det hører samtidig med ibilledet, at Danmark er og fortsat vil være en OSCE-stat med en høj gradaf mediefrihed og en høj grad af transparens, hvad angår offentlighedensadgang til indsigt i regeringens førelse.
4