Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1273577_0001.png
1273577_0002.png
1273577_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
20. august 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0030-1473Dok.:778217
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 839 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. maj 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Henrik Hjort Elmquist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 839 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvad der kan siges om de de-monstranter og organisationer, der demonstrerede på voldeligvis i Fælledparken den 1. maj i år, og som til dels generede ta-lerne samt enkelte tilhørere, der af demonstranterne blev gen-kendt som værende tilhængere af regeringen, og om disse per-soner/organisationer af ministeren vurderes til at udgøre entrussel mod ytringsfriheden eller mod demokratiet, samt rede-gøre for om PET er opmærksom på disse perso-ner/organisationer, der af nogle betegnes som "den rødefascisme", samt den sikkerhedsrisiko, som de muligvis kan ud-gøre.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet og fra Politiets Efterretningstjeneste.Rigspolitiet har oplyst følgende:”Rigspolitiet har indhentet et bidrag fra Københavns Politi,som har oplyst, at en demonstration bestående af skønsmæssigtflere hundrede personer af politikredsen blev fulgt gennem In-dre By til Fælledparken. I Fælledparken blev demonstrationenmodtaget af en gruppe personer, der var iført skinnende blå”fantomdragter”. Disse personer agerede som guider. Gruppenaf blå guider var ankommet samlet til Fælledparken og tog ef-ter demonstrationsdeltagernes ankomst opstilling sammen meddisse foran talerne ved scenen. Herefter udførte de blå guiderog demonstranterne en ”happening”, hvor de larmede i et om-fang, som vanskeliggjorde det at høre talerne på scenen. End-videre kastede gruppen enkelte genstande mod talerne. Grup-pen af blå guider og demonstranter fremstod generelt sommodstandere af alle andre tilstedeværende. Gruppen forlod ste-det efter at have afsluttet ”happeningen”.Københavns Politi vurderede, at den omhandlede forsamlingikke umiddelbart udgjorde en egentlig fare for andre personer,og der blev ikke foretaget anholdelser i forbindelse med episo-den. Københavns Politi er ikke bekendt med identiteten på depågældende eller i besiddelse af nærmere oplysninger om depågældendes tilhørsforhold til interessegrupper eller lignende.”Politiets Efterretningstjeneste har oplyst følgende:”Politiets Efterretningstjenestes (PET) opgave er at forebygge,efterforske og modvirke foretagender og handlinger, der udgør2
eller vil kunne udgøre en fare for Danmark som et selvstæn-digt, demokratisk og sikkert samfund. PET skal gennem sinvirksomhed skabe grundlag for, at trusler af den nævnte karak-ter kan identificeres og håndteres så tidligt og effektivt sommuligt.PET løser sine opgaver såvel via efterretningsindhentning,overvågning og efterforskning som via forebyggende foran-staltninger.PET skal under anvendelse af de midler, som efterretningstje-nesten råder over, sikre en så tidlige og effektiv indhentning afefterretninger som mulig til brug for analyse, forebyggelse ogvidere efterforskning vedrørende aktiviteter, der udgør eller vilkunne udgøre en overtrædelse af bestemmelserne i straffelo-vens kapitel 12 og 13, herunder anvendelse af ekstreme ogudemokratiske metoder for at nå politiske, ideologiske eller re-ligiøse mål, jf. bl.a. straffelovens §§ 114 f-114 g og § 118.Om PET’s indsats i forhold til politisk ekstremisme henvises iøvrigt til efterretningstjenestens redegørelse af 14. november2011 afgivet i forlængelse af terrorangrebene i Norge i juli2011. Det fremgår bl.a. af redegørelsen, at efterretningstjene-sten som led i denne indsats arbejder tæt sammen med det øv-rige politi, og bl.a. har en væsentlig opgave med at sikre, at derelevante politimyndigheder kender trusselsbilledet, og på denbaggrund er i stand til at afpasse indsatsen i forhold til den ak-tuelle trussel.PET er meget opmærksom på, at der blandt grupperinger påbåde det højre- og venstreekstremistiske område er personer oggrupper, der har vilje og evne til at anvende voldelige metoderfor at opnå politiske mål.PET kan herudover ikke inden for rammerne af en folketings-besvarelse redegøre nærmere for efterretningstjenestens indsatsover for det ekstremistiske miljø.”
3