Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1264180_0001.png
1264180_0002.png
1264180_0003.png
1264180_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. juni 2013StrafferetskontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1472778212
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 838 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. maj 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 838 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvor ofte og med hvilke resul-tater anklagemyndigheden har forsøgt at anvende den særligebestemmelse om strafskærpelse i sager vedrørende bandekri-minalitet, sådan som det var forsøgt af anklagemyndigheden ien sag mod en 26-årig mand idømt 10 års fængsel ved ØstreLandsrets 3. afdeling den 22. april 2013 (j.nr. 3. afd. S-1126-12) samt redegøre for, om anklagemyndigheden med den aktu-elle bandekonflikt in mente vil søge bestemmelsen anvendt of-tere.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”1. Bestemmelsen i straffelovens § 81 a blev indført ved lovnr. 501 af 12. juni 2009 om ændring af straffeloven, retspleje-loven, våbenloven, lov om politiets virksomhed, lov om fuld-byrdelse af straf mv. og forvaltningsloven med henblik på atstyrke indsatsen mod bandekriminalitet mv. Loven trådte ikraft den 15. juni 2009, og straffelovens § 81 a kan anvendespå forhold begået efter dette tidspunkt.Straffelovens § 81 a giver mulighed for en fordobling mv. afstraffen for visse alvorlige forbrydelser, når forbrydelsen begåsmed baggrund i et gensidigt opgør, som foregår mellem grup-per af personer, og hvor der anvendes skydevåben eller andrevåben og eksplosivstoffer, som på grund af deres særdeles far-lige karakter er egnet til at forvolde betydelig skade, eller hvorder begås brandstiftelse omfattet af straffelovens § 180.Rigsadvokaten er ikke i besiddelse af statistiske oplysningerom, hvor ofte anklagemyndigheden i forbindelse med tiltale-rejsning i en konkret sag har påstået straffen udmålt efter be-stemmelsen i § 81 a, herunder i hvilket omfang anklagemyn-digheden ved domstolene har fået medhold i en sådan påstand.Tilvejebringelse af nærmere oplysninger herom vil forudsætteen ressourcekrævende manuel gennemgang i politikredsene afsager om personfarlig og organiseret kriminalitet. En sådangennemgang har jeg på det foreliggende grundlag ikke fundetanledning til at iværksætte.Rigsadvokaten er imidlertid i besiddelse af en række (men ikkenødvendigvis alle) domme, hvor bestemmelsen i straffelovens§ 81 a har fundet anvendelse. Dommene er indlagt i Rigsadvo-katens vidensbase og er derved tilgængelige for hele anklage-myndigheden.2
Rigsadvokaten er således umiddelbart bekendt med 18 sager,hvor anklagemyndigheden har påstået straffen i en konkret sagudmålt efter bestemmelsen i § 81 a. I 11 af disse sager har ret-ten fundet, at betingelserne for at anvende § 81 a var til stede.

2.

Som anført ovenfor er det bl.a. en betingelse for anvendelseaf § 81 a, at forbrydelsen begås i forbindelse med et gensidigtopgør mellem grupper af personer.Det bemærkes i den forbindelse, at det i sager af denne karak-ter er almindeligt, at hverken den tiltalte eller vidner, herunderforurettede, vil udtale sig om sagens nærmere omstændigheder.Det kan navnlig på denne baggrund være vanskeligt for ankla-gemyndigheden at føre bevis for, at en person – mod sin be-nægtelse – er medlem af en bestemt gruppering, herunder sær-ligt når denne gruppering er af mindre formaliseret karakter.Herudover kan det være vanskeligt at føre bevis for, at et an-greb ikke blot skyldtes f.eks. en uoverensstemmelse af merepersonlig karakter, men at der var tale om et verserende gensi-digt opgør mellem grupper af personer på gerningstidspunktet.Endelig bemærkes, at der herudover skal føres bevis for, at derflere gange som led i opgøret har været anvendt skydevåben el-ler anvendt våben eller eksplosivstoffer, som på grund af deressærdeles farlige karakter er egnet til at forvolde betydelig ska-de, eller begået brandstiftelse efter straffelovens § 180.Bestemmelsen i § 81 a indeholder således en række betingel-ser, som alle skal være opfyldt, for at en strafskærpelse kankomme på tale, og som i nogle sager giver anledning til bety-delige bevismæssige vanskeligheder.Politiet og anklagemyndigheden er meget opmærksomme påbestemmelsen og overvejer løbende, om den vil kunne findeanvendelse i konkrete sager. Anklagemyndigheden vil fortsatsøge at bringe bestemmelsen i anvendelse i alle tilfælde, hvorder måtte være grundlag for det.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at anvendelse af bestemmel-sen løbende drøftes i anklagemyndighedens fagudvalg om or-ganiseret kriminalitet, der bl.a. består af repræsentanter forsamtlige politikredse, de to regionale statsadvokater og Rigs-advokaten.Derudover er Rigsadvokaten løbende i tæt dialog med Rigspo-litiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) om samarbejdet isager, hvor bestemmelsen vil kunne finde anvendelse. Rigsad-vokaten er i samarbejde med Rigspolitiet for tiden ved at tilret-telægge et uddannelsesforløb vedrørende sager, hvor § 81 a vil3
kunne finde anvendelse. Uddannelsesforløbet er rettet mod an-klagere, efterforskere og personale ansat i NEC.Derudover modtager Rigsadvokaten fra politikredsene ogstatsadvokaterne løbende domme og kendelser i sager, hvorder har været rejst tiltale efter § 81 a. De pågældende dommeog kendelser bliver lagt i Rigsadvokatens vidensbase, der ertilgængelig for hele anklagemyndigheden.”
4