Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1258931_0001.png
1258931_0002.png
1258931_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. juni 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1464775514
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 831 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. maj 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 831 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Som opfølgning på ministerens svar på REU alm. del –spørgsmål 716 bedes ministeren redegøre for, om ministerendels vil tage initiativ til at sikre, at bandetilknyttede volds- ogskudepisoder fremover registreres særskilt i de enkelte politi-kredse og dels vil tage initiativ til, at politikredsenes oplysnin-ger om antal skudepisoder suppleres med oplysninger omvoldsepisoder.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at Rigspolitiet i 2009iværksatte en særlig indberetningsordning for landets politi-kredse med henblik på at kunne udarbejde kvartalsvise over-sigter over resultaterne af den intensiverede indsats mod ban-de- og rockerkriminalitet i form af antallet af visitationer, vå-benbeslaglæggelser, varetægtsfængslinger, skudepisoder i detoffentlige rum mv. De kvartalsvise oversigter bliver sendt tilJustitsministeriet, som løbende oversendes disse til Folketin-gets Retsudvalgs orientering. I den forbindelse registreres ban-detilknyttede skudepisoder allerede i dag på politikredsniveau.Som oplyst i Justitsministeriets besvarelse af 24. april 2013 afspørgsmål nr. 716 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg erindberetningerne fra politikredsene udtryk for et øjebliksbille-de, idet indberetningerne baserer sig på politiets vurdering afde konkrete sagers tilknytning til rocker- og bandekonflikternepå indberetningstidspunktet. Vurderingen af den enkelte episo-de kan løbende blive justeret i takt med udviklingen i efter-forskningen af sagen. Hver enkelt episode undergives en kvali-tativ validering både i den enkelte politikreds samt hos Rigspo-litiets Nationale Efterforskningscenter, som beror på en manuelgennemgang af det underliggende sagsmateriale.Rigspolitiet kan oplyse, at Rigspolitiet til intern brug i forbin-delse med den politimæssige monitering af rocker- og bande-området i dag modtager oplysninger fra politikredsene om devæsentligste konflikthændelser, herunder f.eks. voldshændel-ser, som vurderes at have baggrund i opgør mellem kriminellegrupperinger.I tilknytning til den ovennævnte besvarelse af spørgsmål nr.716 (alm. del) fra Folketingets Retsudvalg kan det oplyses, atvoldsepisoder med relation til bandekonflikten ikke i dag bli-ver særskilt systematisk indsamlet i en form, der kan danne2
grundlag for retvisende dataudtræk. De indsamlede oplysnin-ger om konflikthændelser, herunder voldshændelser, undergi-ves således ikke en kvalitativ validering, som det er tilfældetfor oplysninger om rocker- og banderelaterede skudepisoder.En udvidelse af indberetningsordningen til at omfatte voldsepi-soder vil derfor medføre en stor ressourcemæssig belastning afbåde politikredsene og Rigspolitiet.Den ressourcekrævende valideringsproces vurderes ikke at ståmål med de fordele, der kan være forbundet med et mere detal-jeret øjebliksbillede af omfanget af banderelaterede voldsepi-soder.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, som Rigspolitiet har anført.
3