Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1258924_0001.png
1258924_0002.png
1258924_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. juni 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1447767378
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 805 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. maj 2013. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 805 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere den praksis, som VestegnensPoliti benytter sig af, hvor man undlader at notere påsattebrande i døgnrapporten, som beskrevet i artiklen "Politiet læg-ger røgslør over påsatte brande" fra metroxpress den 30. april2013.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for udtalelsen indhentet et bidrag fraKøbenhavns Vestegns Politi.Københavns Vestegns Politi oplyser indledningsvis, at den ispørgsmålet omtalte artikel kan efterlade det indtryk, at Kø-benhavns Vestegns Politi slører antallet af brande i sine døgn-rapporter, hvilket ikke er korrekt.Københavns Vestegns Politi gør i den forbindelse opmærksompå, at der skal skelnes mellem politiets døgnrapport i sagsbe-handlingssystemet (POLSAS) og den såkaldte ”web- eller net-døgnrapport” med udvalgte hændelser, der offentliggøres påpolitikredsens hjemmeside.Politiets POLSAS-døgnrapport er en oversigt over alle dehændelser, der i løbet af et døgn kommer til politikredsenskendskab. Politiets arbejde, herunder udrykninger, anmeldel-ser, efterforskninger og andre sagsbehandlingsskridt mv. do-kumenteres i POLSAS i henhold til Rigspolitiets kundgørelserII, nr. 12 og nr. 36, om centrale retningslinjer for anvendelse afPOLSAS samt lokale regler om grundregistrering i form af enpolitidirektørmeddelelse, der senest er revideret i meddelelse1/2013 af 28. januar 2013.En hændelse, som f.eks. en påsat brand, registreres i POLSAS,der samtidig genererer en politirapport til brug for den videreefterforskning og sagsbehandling. Alle brande, der er kommetKøbenhavns Vestegns Politi til kendskab, er således registrereti POLSAS.Som en service over for politikredsens borgere samt over forpressen offentliggør Københavns Vestegns Politi en webdøgn-rapport tre dage om ugen på politikredsens hjemmeside. Web-døgnrapporten består af udvalgte hændelser fra POLSAS-døgnrapporten. De hændelser, der medtages i webdøgnrappor-ten, er refereret i en kort, redigeret og anonymiseret form. Deter således ikke alle registrerede hændelser fra POLSAS-døgn-2
rapporten, der medtages i webdøgnrapporten.Formålet med webdøgnrapporten er at understøtte politiets op-gaver, herunder at skabe tryghed, forebygge eller opklare for-brydelser. Der videregives i dette regi bl.a. advarsler om kri-minalitet, så borgerne er årvågne, f.eks. om tricktyve ellerbrandstiftere, efterlysninger af gerningsmænd eller informationom, at en gerningsmand er pågrebet.Offentliggørelse af hændelser via webdøgnrapporten sker isamarbejde med den for den givne sag ansvarlige afdeling,som vurderer, hvilke oplysninger der skal videregives, og hvil-ke som bør tilbageholdes f.eks. af hensyn til en igangværendeefterforskning.I forbindelse med de omtalte ildspåsættelser har politikredsen iforbindelse med den omfattende brandefterforskning og denskærpede patruljeindsats i de berørte lokalområder løbendeovervejet, hvorledes ildspåsættelserne bedst kunne håndteres ioffentligheden. Der er i den forbindelse bl.a. taget hensyn tilborgerne i lokalområdet, til en lang og intensiv efterforskningsamt til en gruppe unge mistænkte, som politiet ikke har ønsketat opildne til flere ildspåsættelser. Politikredsen har på denbaggrund været selektiv i forbindelse med konkrete udmeldin-ger om brandene på webdøgnrapporten, hvorfor ikke alle bran-de er medtaget heri.Københavns Vestegns politi oplyser afslutningsvis, at politi-kredsen på baggrund af bl.a. den i spørgsmålet omtalte artikeludsendte en pressemeddelelse den 1. maj 2013, hvori der rede-gøres for sagens omstændigheder.Rigspolitiet kan henholde sig til det af Københavns VestegnsPoliti anførte og har i den forbindelse ingen bemærkninger tildet faglige skøn, som politikredsen har udøvet i forhold til op-tagelse af hændelser i det udsnit af døgnrapporten, som offent-liggøres på internettet.”Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført i udtalelsen, somikke giver ministeriet anledning til bemærkninger.
3