Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1251990_0001.png
1251990_0002.png
1251990_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
23. maj 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1445765959
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 803 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. maj 2013. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 803 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvordan forholder ministeren sig til, at skolebørn i Køge somen ekstra foranstaltning nu må udstyres med vagter på deresdaglige tur fra skole til SFO, fordi deres SFO er beliggende i etboligområde, hvor bandemedlemmer fra Black Cobra huserer,og børnene derfor er utrygge ved at gå ruten på egen hånd?”

Svar:

1.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for udtalelsen indhentet et bidrag fraMidt- og Vestsjællands Politi, der har oplyst, at politikredsensom led i indsatsen mod bandekriminalitet den 28. februar2013 gennemførte en større politiaktion i boligområdet Elle-marken i Køge.Politiaktionen skabte opmærksomhed fra pressens side, bl.a. irelation til Ellemarkskolens beliggenhed i forhold til en tilknyt-tet skolefritidsordning. Efter det for Midt- og VestsjællandsPoliti oplyste besluttede man fra skolens side at etablere enfølgeordning, hvor skolens personale fulgte de mindste børnfra skolen til skolefritidsordningen. Denne ordning ophørte ef-ter det for politikredsen oplyste i marts måned.Midt- og Vestsjællands Politi har oplyst, at politikredsen kuner bekendt med, at Ellemarkskolen har haft den omtalte følge-ordning.Midt- og Vestsjællands Politi har endvidere oplyst, at politi-kredsen følger bandesituationen i boligområdet Ellemarkenmeget tæt og løbende justerer behovet for politiets indsats efterden aktuelle situation i området, herunder en massiv politi-mæssig indsats om nødvendigt.Politikredsen har gennem en periode arbejdet intensivt i bolig-området Ellemarken, herunder gennem politikredsens særligeprojekt ”Bryd Fødekæden”. Projektet beskæftiger sig med tresærligt udsatte boligområder i politikredsen, hvor Ellemarkener et af de boligområder, der får særlig politimæssig opmærk-somhed, idet politikredsen har udpeget en række politibetjente,der jævnligt færdes i området. Disse betjente sikrer navnligkontakten og samarbejdet mellem de mange aktører, herunderkommunens gademedarbejdere og boligforeningens vicevær-ter, i de udsatte boligområder.
2
Samtidig med projektet ”Bryd Fødekæden” har Midt- og Vest-sjællands Politi iværksat mere almene tiltag, bl.a. synlig patrul-jering i boligområdet Ellemarken samt en målrettet efterforsk-ning af den i området begåede kriminalitet med henblik på atfjerne bandemedlemmer og personer tilknyttet bandemiljøetderfra.Afslutningsvis har Midt- og Vestsjællands Politi oplyst, at po-litikredsen er i tæt dialog med Køge Kommune om situationeni boligområdet Ellemarken, således at Køge Kommune kaninddrage politiets viden i kommunens håndtering af problem-stillinger i området, herunder i relation til de kommunale insti-tutioner.”

2.

Jeg finder i forlængelse heraf anledning til igen at understrege, at be-kæmpelsen af rocker- og bandekriminaliteten fra første dag har haft abso-lut topprioritet for regeringen og for mig som justitsminister.Jeg kan i den forbindelse henvise til min redegørelse under førstebehand-lingen den 7. maj 2013 af forespørgsel nr. F 36 om bandekonflikten, somvar stillet af medlemmer af Dansk Folkeparti, samt til min besvarelse af enrække spørgsmål i et samråd om samme emne i Folketingets Retsudvalgden 14. marts 2013.Ved disse lejligheder – samt i øvrigt ved mine besvarelser den seneste tidaf bl.a. en række mundtlige spørgsmål fra medlemmer af Folketinget – harjeg således redegjort for den ekstraordinære indsats, som politiet har ydetog fortsat yder i forbindelse med den aktuelle konflikt, ligesom jeg har re-degjort for de initiativer på området, som regeringen har iværksat.
3