Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1263832_0001.png
1263832_0002.png
1263832_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:24. juni 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Anne Marie WegersleffHansenSagsnr.: 2013-0030-1441Dok.:758504
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 797 (Alm.del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. april 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af Folketinget Peter Skaarup(DF).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 797 (Alm.del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes f.eks. gennem ambassaden i London ind-hente oplysninger fra de engelske myndigheder, der kan for-klare udvisningen af en pakistansk mand til USA mistænkt forat være medlem af al-Qaeda og for at have deltaget i en sam-mensværgelse med henblik på at bombe britiske og amerikan-ske mål. Herunder bedes ministeren indhente oplysninger, derkan forklare om udvisningen er i overensstemmelse med inter-nationale konventioner. Der henvises til REU alm. del spørgs-mål nr. 628, der ikke ses besvaret fyldestgørende.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse via den danske ambassade i London, der – på baggrund af enhenvendelse til Indenrigsministeriet i Storbritannien (Home Office) – haroplyst følgende:”Det britiske Indenrigsministerium har oplyst til ambassaden,at udlevering af Abid Naseer til USA er i overensstemmelsemed internationale konventioner eftersom UK havde opnåetdiplomatisk forsikring fra USA.I september 2010 modtog det britiske justitsministerium enanmodning fra de amerikanske myndigheder om udlevering tilretsforfølgning af Naseer. Personer, der i USA er sigtet, tiltalteller dømt for en strafbar handling kan udleveres af UK tilUSA ifølge den gældende udleveringslovExtradition Act2003(vedhæftet). Kapitel 2 beskriver rammeafgørelsen om in-ternationale arrestordrer. Jf. vedlagteExplanatory Memoran-dumfinder det britiske Indenrigsministerium, atExtraditionAct2003 er i overensstemmelse med Den Europæiske Menne-skerettighedskonvention (EMRK).Naseer appellerede sagen til byretten med påstand om, at udle-vering var i strid med EMRK art. 2 og 3 på grundlag af muligefterfølgende amerikansk udvisning til oprindelseslandet. Deter en forudsætning for britiske udleveringssager, at betingel-serne i EMRK art. 2 og 3 garanteres opfyldt. Domstolen kon-staterede i den foreliggende sag, at udleveringen var lovlig, daman vurderede at USA respekterer grundlæggende demokrati-ske principper, herunder princippet om ”fair trial,” så der ikkeville blive tale om udvisning til oprindelseslandet (sagen ved-hæftet). Udleveringssagen blev derfor sendt videre til godken-delse af den britiske indenrigsminister.Den britiske indenrigsminister kunne godkende udleveringssa-gen i henhold til en diplomatisk forsikring fra USA. Den gæl-2
dende udleveringslovExtradition Act 2003,§ 94, omhandlerudlevering af personer til lande med dødsstraf. Ifølge § 94, §95, § 96 kan udlevering ske, hvis man har en forsikring om, atdødsstraf ikke fuldbyrdes for den pågældende handling.Naseer appellerede sagen til den britiske landsret for at forhin-dre udleveringen, men den britiske landsret tilkendegav mundt-ligt, at man ikke ville blokere udleveringen fra UK til USA.Der blev desuden indbragt en klage til Den Europæiske Men-neskerettighedsdomstol (EMD) om, at UK var i strid medEMRK art. 3, hvis Naseer blev overført til et ”Super max”fængsel i USA. EMD fandt dog ikke, at klagen var omfattet afEMRK art. 3, da omstændighederne i de amerikanske ”Supermax” fængsler ikke kunne vurderes som umenneskelige. AbidNaseer blev derfor udleveret af UK til USA den 3. januar2013.”Den danske ambassade i London har samtidig fremsendt Extradiction Act2003, Explanatory Memorandum to the Extradiction Act 2003 samtafgørelse af 21. januar 2011 fra The City of Westminster Magistrate’sCourt, der vedlægges.
3