Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
4. juni 2013StrafferetskontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1439757165
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 795 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. april 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 795 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren i forlængelse af ministerens svar på REU alm.del spørgsmål 646 via Rigsadvokaten indhente en beskrivelseaf hvilke større spørgsmål der i 2012 har været diskuteret ifagudvalget for personfarlige kriminalitet, samt hvilke krimi-nalitetstendenser indenfor det personfarlige område, som ud-valget har været opmærksom på i 2012 og hidtil i 2013?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”1. Rigsadvokaten har etableret en række fagudvalg – herunderfagudvalget om personfarlig kriminalitet – som består af re-præsentanter fra samtlige politikredse, de to regionale statsad-vokaturer samt Rigsadvokaten.Fagudvalgene har generelt til formål at understøtte den fagligeledelse af anklagemyndigheden samt den løbende erfaringsud-veksling og vidensdeling i anklagemyndigheden inden for deforskellige fagområder. I fagudvalgene tages der således – bl.a.på baggrund af forslag fra medlemmerne – løbende spørgsmålop, hvor der kan være behov for erfaringsudveksling mv. påtværs af samtlige politikredse og statsadvokaturer, ligesom derkan drøftes aktuelle spørgsmål af betydning for anklagemyn-digheden inden for de enkelte fagområder, f.eks. ny lovgiv-ning. Herudover bidrager de forskellige fagudvalg inden forderes respektive områder bl.a. til vidensbasen på anklagemyn-dighedens intranet.De emner, der drøftes i fagudvalgene, vælges på baggrund afmedlemmernes forslag. Fagudvalgene har således mulighed forat drøfte de juridiske eller praktiske udfordringer, der opstårindenfor de enkelte fagområder, når medlemmerne bliver op-mærksomme på de forskellige udfordringer f.eks. i forbindelsemed anklagemyndighedens sagsbehandling af de konkretestraffesager.Som det fremgår, har fagudvalgene til formål at understøtteden anklagerfaglige behandling af de forskellige straffesags-områder, navnlig hvor der måtte være behov for drøftelser ogerfaringsudveksling i et forum, hvor alle politikredse og regio-nale statsadvokaturer er repræsenteret. Kriminalitetsudviklin-gen mv. vil således blive drøftet i de forskellige fagudvalg, idet omfang der er særlige anklagermæssige overvejelser ellerforhold, som bør behandles i et fagudvalg.2
Jeg skal i den forbindelse understrege, at anklagemyndighedeni samarbejde med politiet løbende er opmærksom på, om derinden for bestemte sagsområder opstår særlige anklagermæssi-ge spørgsmål i relation til sagernes behandling, herunder f.eks.som følge af nye kriminalitetstendenser.Jeg kan i øvrigt tilføje, at oplysninger om kriminalitetsudvik-lingen mv., herunder inden for personfarlig kriminalitet, ek-sempelvis kan findes hos Danmarks Statistik (www.dsk.dk – sef.eks. Nyt fra Danmarks Statistik nr. 133 fra 15. marts 20131).2.
Særligt med hensyn til fagudvalget om personfarlig krimina-litet kan jeg oplyse, at fagudvalget bl.a. behandler spørgsmålvedrørende straffelovens bestemmelser om drab, vold, farefor-voldelse, seksualforbrydelser og røveri.Fagudvalget har på sine seneste møder i 2012 og 2013 bl.a.drøftet vidensinitiativer mv. inden for udvalgets område, men-neskehandel til tvangsarbejde, vejledning mv. til ofre for for-brydelser begået i udlandet, behandlingen af sager om børne-pornografi, voldtægtssager, hadforbrydelser samt sager omhjemmerøverier.”
1
http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2013/NR133.pdf3