Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1246552_0001.png
1246552_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
8. maj 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0030-1414Dok.:744926
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 764 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. april 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 764 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren i forlængelse af artiklen ’Bødskov vil gøre detsværere at løslade bandemedlemmer’ oplyse, om det er kor-rekt, at der allerede i dag kan træffes beslutning om ikke atprøveløslade et strafafsonende bandemedlem, på baggrund afen konkret vurdering fra Kriminalforsorgen, hvori det vurde-res, at der foreligger risiko for, at et sådant bandemedlem vilbegå ny kriminalitet i forbindelse med prøveløsladelsen? (seBerlingske Nyhedsbureau (BNB): Bødskov vil gøre det svære-re at løslade bandemedlemmer fra den 10. april).”

Svar:

Løsladelse på prøve forudsætter bl.a., at den dømtes forhold ikke gør prø-veløsladelsen utilrådelig, jf. straffelovens § 38, stk. 5. Dette betyder, at derikke må foreligge en væsentlig risiko for recidiv til ikke-bagatelagtig kri-minalitet, som ikke formodes at kunne begrænses ved tilsyn og eventuellesærvilkår. Det er en forudsætning, at betingelserne for prøveløsladelse ertil stede, både når afgørelsen om prøveløsladelse træffes, og når prøveløs-ladelse faktisk skal ske.Afgørelsen om prøveløsladelse skal, når sagen er tilstrækkeligt oplyst,træffes ud fra en samlet afvejning af alle omstændigheder, som taler entenfor eller imod prøveløsladelse. Ved denne vurdering skal der i alle tilfældeforetages en konkret og aktuel utilrådelighedsvurdering, hvor der tagesstilling til, hvor stor vægt de forskellige omstændigheder skal tillægges iden aktuelle sag.Det er som noget nyt besluttet, at kriminalforsorgen fremover skal høre po-litiet i alle sager vedrørende prøveløsladelse af kriminelle med tilknytningtil rocker- eller bandemiljøet.Ved at indføre en sådan høringspligt sikres det, at politiet i disse sager altidfår mulighed for at fremkomme med oplysninger af relevans for spørgsmå-let om prøveløsladelse, således at kriminalforsorgen kan få et mere fyl-destgørende grundlag for at vurdere, om prøveløsladelse i det enkelte til-fælde er utilrådeligt. Herved vil kriminalforsorgen alt andet lige i flere til-fælde få oplysninger, der vil danne grundlag for afslag på prøveløsladelse.
2