Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1265833_0001.png
1265833_0002.png
1265833_0003.png
1265833_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. juni 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1409742994
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 761 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. april 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 761 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for regeringens holdning til tal fraCenter for Boligsocial Udvikling, der viser, at der hersker enstørre utryghed i landets ghettoer, end der gør i andre byområ-der, idet hele 26 pct. af de adspurgte i landets ghettoer erutrygge ved at færdes alene i mørket i deres eget område, mensdet kun er 16 pct. i øvrige byområder, herunder redegøre for,hvorvidt ministeren vil styrke indsatsen gennem tiltag somf.eks. at sikre at bander og lignende uroskabende grupperingermandsopdækkes af politiet, at lette udvisningen af kriminelleikke-danske statsborgere og at styrke efterforskningen og op-klaringen af bande- og ghettokriminalitet gennem en "under-cover-indsats" i udsatte boligområder.”

Svar:

Justitsministeriet kan indledningsvis oplyse, at regeringen lægger stor vægtpå at øge trygheden i de særligt udsatte boligområder. Med aftalen om po-litiets og anklagemyndighedens økonomi i 2012-2015 er der således afsatressourcer til en styrket indsats i de særligt udsatte boligområder, der ermest belastet af kriminalitet, og der er desuden i aftaleperioden afsat mid-ler til en ny målrettet indsats mod bande- og rockermiljøets ”rekrutterings-baser” i de særligt udsatte boligområder.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet endvidereindhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har udarbejdet en – klassificeret – national strate-giplan for politiets operative indsats i 2013. Det fremgår bl.a.heraf, at den politimæssige indsats mod utryghed og kriminali-tet i de særligt udsatte boligområder (SUB-områder), som ermest belastede af kriminalitet, er et nationalt operativt indsats-område for politiet.Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at Rigspolitiet på baggrundaf politikredsenes lokale analyser og trusselsvurderinger årligtidentificerer de SUB-områder, der ud fra en politimæssig vur-dering er mest belastede af kriminalitet eller af utryghedsska-bende adfærd. I 2012 blev der identificeret 34 SUB-områder,mens der i 2013 er udpeget 31 områder, der således danner ud-gangspunkt for politiets styrkede indsats med henblik på atsænke kriminaliteten og øge trygheden for SUB-områdernesbeboere.Rigspolitiets resultatopfølgning på indsatsen i de 34 SUB-områder, der var udpeget i 2012, viser, at antallet af anmeldte2
straffelovsovertrædelser i disse områder er faldet med 12,7% iforhold til 2011. Dette udgør et større fald end gennemsnittetfor hele landet, hvor antallet af anmeldte straffelovsovertrædel-ser er faldet med 6,1%. Der er i 21 af de 34 SUB-områder etkriminalitetsniveau, der er lavere eller på niveau med det totalelandsgennemsnit.Rigspolitiet kan mere konkret om indsatsen oplyse, at Rigspo-litiet i 2012 har iværksat et projekt, som har til formål at styrkeden koordinerede forebyggende og kriminalitetsbekæmpendeindsats i SUB-områderne. Dette skal ske gennem tilvejebrin-gelse af viden og målrettet kompetenceudvikling af medarbej-dere, der arbejder i og med de særligt udsatte boligområder.Projektet gennemføres i tæt samarbejde mellem politikredseneog Rigspolitiet og er finansieret af midler fra Statens Center forKompetenceudvikling. Endvidere tildelte Rigspolitiet i 2012100 mio. kr. til otte politikredse til brug for ekstraordinære ind-satser i de særligt udsatte boligområder i 2012 og 2013.Som eksempel på en sådan indsats i 2013 kan Rigspolitiet op-lyse, at Københavns Politi og Københavns Kommune den 10.april 2013 indgik en partnerskabsaftale om et trygt indre Nør-rebro. Partnerskabsaftalen udstikker de overordnede strategiskerammer for et forstærket samarbejde om en individorienteretindsats i området med henblik på at isolere, bekæmpe og påsigt opløse bandegrupperingerne.Det kan herudover oplyses, at Justitsministeriet i 2013 har be-villiget midler til Københavns Vestegns Politi til pilotprojektet”Trygge Opmærksomhedsfællesskaber”, som har til formål atøge trygheden i politikredsens SUB-område Gadehavegård.Der er på den baggrund udviklet en samarbejdsmodel i SUB-området mellem myndighederne og lokalområdet om forebyg-gelse af kriminalitet.Rigspolitiet kan yderligere oplyse, at Rigspolitiet har foretagettryghedsmålinger i samtlige SUB-områder med henblik på attilvejebringe en systematisk viden om de forhold, der har ind-virkning på borgernes tryghedsfølelse. Resultaterne fra tryg-hedsmålingerne, som vil blive offentliggjort, er fortsat underbearbejdning.Endelig kan Rigspolitiet oplyse, at indsatsen mod rocker- ogbandekriminaliteten har været et af de højest prioriterede nati-onale operative indsatsområder gennem flere år. Den aktuellerocker- og bandekonflikt har betydet, at der siden primo 2013har været iværksat en yderligere målrettet og skærpet indsatsmod disse miljøer i kraft af bl.a. massiv politimæssig tilstede-værelse og en styrket efterforskningsmæssig indsats. Rocker-og bandegrupperinger, herunder med tilknytning til særligt ud-satte boligområder, følges således meget tæt af politiet.3
Der gøres således samlet set en meget stor indsats for at mind-ske kriminaliteten og øge trygheden i de særligt udsatte bolig-områder.Rigspolitiet vurderer løbende mulighederne og behovet for ativærksætte yderligere initiativer på området.”
4