Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1266569_0001.png
1266569_0002.png
1266569_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
28. juni 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0030-1397Dok.:738953
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 739 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. april 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 739 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt det har sin rigtighed, atindsatte ikke får lov til at udøve en “aktivitet” som for eksem-pel gårdture, hvis de har glemt at nævne ved morgenvæknin-gen, at de ønsker at udøve den omhandlede aktivitet, samthvorvidt det har sin rigtighed, at de indsatte på den særligt sik-rede afdeling E i Statsfængslet Østjylland siden efteråret 2012har været afskåret fra at måtte besidde mere end to bøger påderes stue på samme tid. Ministeren bedes i den forbindelseoversende eventuelle særlige regler, eksempelvis husordnerm.v., for den særligt sikrede afdeling E i Statsfængslet Østjyl-land i nuværende og tidligere udgaver.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen indhenteten udtalelse fra Statsfængslet Østjylland.Statsfængslet Østjylland har oplyst, at indsatte på det særligt sikrede afsnitskal tilmelde sig dagens aktiviteter om morgenen. Denne procedure er be-grundet i sikkerhedsmæssige og logistiske forhold. Når tilmelding fra deindsatte er modtaget, tilrettelægger personalet dagens program for hver afde tilmeldte. Statsfængslet varierer bevidst tidspunkterne for den enkelteindsattes deltagelse i de enkelte aktiviteter for på den måde at vanskeliggø-re planlægning af flugt og andre uregelmæssigheder. Det er således kor-rekt, at de indsatte ikke kan tilmelde sig senere end om morgenen, idetplanen for dagens aktiviteter så vil være lagt og de enkelte aktivitetsmulig-heder fordelt.For så vidt angår telefonering bemærkes, at dette sker ved udlevering af enbærbar telefon til brug på cellen. Telefonen er blokeret, således at der fratelefonen kun – efter at den indsatte har indtastet sin kode – kan foretagesopkald til de maksimalt 10 kontrollerede telefonnumre, som den indsatteefter gældende regler kan telefonere til. Selvom den indsatte ikke måttehave tilmeldt sig telefonering om morgenen, udleveres telefonen dog alli-gevel senere til den indsatte efter anmodning, hvis den er ledig.Statsfængslet Østjylland har videre oplyst, at det er korrekt, at de indsattepå afsnittet kun må være i besiddelse af højst 2 bøger ad gangen (dennebegrænsning blev indført i efteråret 2012). Fængslet foretog således i ef-teråret 2012 en justering af vilkårene for de indsatte på det særligt sikredeafsnit, hvilket bl.a. indebar en begrænsning i antallet af genstande, som de2
indsatte må være i besiddelse af. Dette skete for at mindske de indsattesmuligheder for at skjule illegale genstande, og for at gøre det lettere forpersonalet at undersøge de indsattes celler og ejendele.Justeringen var endvidere begrundet i gentagne tilfælde af forberedelser afflugtforsøg og andre uregelmæssigheder på afsnittet. Ordningen om, at deindsatte må have højst to bøger ad gangen, er således begrundet i sikker-hedsmæssige hensyn. Statsfængslet har i den forbindelse bemærket, at bø-ger efter almindelig fængselsmæssig erfaring ofte anvendes til at skjule il-legale genstande, der f.eks. anbringes i ryggen på en bog, mellem siderne,eller i et udhulet rum, der er udskåret i bogens sider.Statsfængslet har endelig oplyst, at bøgerne byttes efter anmodning fra denindsatte, og at bytningen effektueres senest dagen efter, at anmodningen erfremsat.Som bilag vedlægges husordener for den særligt sikrede afdeling, daterethenholdsvis oktober 2010 og april 2013.
3