Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1266567_0001.png
1266567_0002.png
1266567_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
28. juni 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0030-1397Dok.:738947
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 738 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. april 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 738 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre nærmere for de tilbud, som givestil de indsatte på den særligt sikrede afdeling E i StatsfængsletØstjylland med hensyn til uddannelse, sport, kompetencegi-vende arbejde, fritidsaktiviteter mv., herunder eventuelle be-grænsninger heri, samt hvad de indsatte aktuelt beskæftiger sigmed.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen indhenteten udtalelse fra Statsfængslet Østjylland.Statsfængslet Østjylland har bl.a. oplyst, at det særligt sikrede afsnit er op-delt i to sektioner, henholdsvis en arrest- og afsoningsafdeling, med sekspladser i hver sektion. De indsatte på det særlige sikrede afsnit er princi-pielt anbragt i fællesskab, med mindre der er truffet bestemmelse om ude-lukkelse fra fællesskab efter de gældende regler herom. På grund af afsnit-tets få pladser og til tider særdeles forskelligartede klientel kan det under-tiden være vanskeligt at finde indsatte, der ud fra en sikkerhedsmæssigvurdering kan have eller ønsker at have fællesskab med hinanden.De indsatte beskæftiges hovedsageligt ved montagearbejde. En indsat frahver sektion er endvidere beskæftiget som gangmand med rengøring afsektionens fællesarealer.Med hensyn til kompetencegivende uddannelse tilbydes de indsatte, somskønnes egnede hertil, undervisning i dansk, matematik og engelsk på ni-veau op til 10. klasse. Der har i enkelte tilfælde været tilbudt undervisningi social adfærd varetaget af en medarbejder fra fængslets behandlingsafde-ling.Pr. 12. april 2013 var de indsatte beskæftiget med følgende beskæftigelses-former: Montagearbejde, gangmandsarbejde og selvstudie (dansk på 8. og9. klasses niveau og matematik på 10. klasses niveau). Derudover var enindsat sygemeldt, mens en anden var arbejdsvægrende.I fritiden har de indsatte mulighed for at modtage besøg af familie og ven-ner efter de gældende regler herom. Der tilbydes endvidere vægttræning,kredsløbstræning, aktiviteter i den gymnastiksal, der hører til afdeling E,fælles madlavning to og to i sektionens køkken samt gårdtur i et af afsnit-2
tets gårdtursarealer. Endelig kan de indsatte bede om tilladelse til forskel-lige hobbyprægede aktiviteter, f.eks. maleri, modelbygning, smykke- ellerlæderproduktion. Tilladelse beror på en individuel konkret vurdering ogafvises kun, hvis fængslet vurderer, at aktiviteten er til hinder for oprethol-delse af sikkerhed og orden i afsnittet.
3