Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1238024_0001.png
1238024_0002.png
1238024_0003.png
1238024_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
17. april 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0030-1382Dok.:732789
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 712 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. marts 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 712 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere artiklen ”Politikere vil øge regi-streringen af hadforbrydelser”, der blev bragt på dr.dk den 22.marts 2013, og vil ministeren i forlængelse heraf:– kortlægge omfanget af hadforbrydelser i Danmark fra 2011til i dag?– tage initiativer til at forbedre registreringen af hadforbrydel-ser i Danmark fremadrettet?”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at Politiets Efterretningstjeneste allerede idag kortlægger omfanget og karakteren af hadforbrydelser i en årlig rap-port om kriminelle forhold med mulig ekstremistisk baggrund (RACI-rapporten). Rapporterne udarbejdes for at sikre løbende overblik på områ-det, så der i tide kan sættes ind over for negative tendenser.Den seneste RACI-rapport er fra den 10. januar 2013 og omfatter tallenefor 2011. Denne rapport kan i lighed med tidligere rapporter findes på ef-terretningstjenestens hjemmeside www.pet.dk. Om ordningen fremgårbl.a. følgende af rapporten:”Politiets Efterretningstjeneste har siden efteråret 1992 modtaget underret-ning fra politi-kredsene om kriminelle forhold med mulig racistisk bag-grund rettet mod udlændinge. Ordningen blev i 2001 udvidet til at omfatteethvert forhold med mulig racistisk eller religiøs baggrund, uanset om detkriminelle forhold var rettet mod en person eller interesse af udenlandsk el-ler dansk herkomst. Den 1. januar 2009 blev ordningen på ny udvidet, så-ledes at den omfatter alle kriminelle forhold med mulig ekstremistisk bag-grund.Samtidig med udvidelsen af ordningen i 2009 blev politikredsenes pligt tilat underrette Politiets Efterretningstjeneste om forhold med mulig ekstre-mistisk baggrund afskaffet. Politiets Efterretningstjeneste har således siden1. januar 2009 indhentet oplysninger om kriminelle forhold omfattet afordningen ved søgninger direkte i politiets registre mv. Politiets Efterret-ningstjenestes søgninger er foretaget på baggrund af politikredsenes angi-velse af, at et kriminelt forhold har mulig ekstremistisk baggrund. Samtidighar Politiets Efterretningstjeneste i politiets registre mv. søgt på enkeltord,som vurderes at være relevante i forbindelse med identificering af forholdmed mulig ekstremistisk baggrund. Listen over relevante søgeord bliverløbende opdateret.
2
Ved rundskrivelse af 29. januar 2009 til samtlige politikredse har PolitietsEfterretningstjeneste anført, hvad politikredsene skal lægge vægt på vedvurderingen af, om et forhold har ekstremistisk baggrund. Det fremgår så-ledes af rundskrivelsen, at politikredsene skal anføre, at et forhold har mu-lig ekstremistisk baggrund, når det kriminelle forhold må anses for motive-ret af ekstremistiske opfattelser af politiske spørgsmål eller spørgsmål ved-rørende race, hudfarve, nationalitet, etnisk oprindelse, tro eller seksuel ori-entering.Det er Politiets Efterretningstjenestes vurdering, at ændringen af ordningeni 2009 giver et mere retvisende billede af antallet af forhold omfattet afordningen. Dog vil der fortsat være en række hadforbrydelser, som ikkekommer til politiets kendskab, og derfor ikke indgår i rapporten, ligesomder vil være forhold, som selvom de er anmeldt til politiet, ikke fremkom-mer ved Politiets Efterretningstjenestes søgninger i politiets registre mv.Hertil kommer, at særlige begivenheder, som eksempelvis målrettede kam-pagner eller øget mediefokus, vil kunne have indvirkning på antallet af re-gistrerede forhold de enkelte år.Med henblik på en yderligere styrkelse af ordningen og af indsatsen modhadforbrydelser iværksatte Politiets Efterretningstjeneste i 2010 et strate-gisk udviklingsprojekt, der skal bidrage til at skærpe dansk politis samledeindsats for at registrere, forebygge og efterforske hadforbrydelser. Projektetskal ses i sammenhæng med kampagnen ”Stop hadforbrydelser”, som Kø-benhavns Politi, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og In-stitut for Menneskerettigheder gennemførte i 2010. Kampagnen rettede sigmod at styrke viljen til at anmelde hadforbrydelser på offersiden samt styr-ke myndighedernes vilje og evne til at forebygge og efterforske hadforbry-delser.Politiets Efterretningstjeneste har som led i projektet og i samarbejde medrelevante myndigheder mv. opsamlet, evalueret og bearbejdet erfaringernefra kampagnen. Erfaringerne har i 2012 blandt andet udmøntet sig i et un-dervisningsprogram, som er gennemført i størstedelen af landets politikred-se, og i arrangementet ”Ekstremt lokalt”, som havde til formål at finde nyeveje til at forebygge intolerance og hadforbrydelser. Effekten af de iværk-satte initiativer vil tidligst afspejle sig i redegørelsen over kriminelle for-hold i 2013 med mulig ekstremistisk baggrund.”
Som det fremgår, er den eksisterende ordning med registrering af had-forbrydelser blevet forbedret og udvidet de seneste år. Det er vigtigt, at derindsamles så megen information som muligt om hadforbrydelser, og at derløbende er opmærksomhed på, om ordningen kan forbedres.
3
For så vidt angår forebyggelse og strafforfølgning af hadforbrydelser kander om tiltag på Justitsministeriets område henvises til ministeriets besva-relse den 23. oktober 2012 af spørgsmål 12 (Alm. del) fra FolketingetsRetsudvalg.
4