Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1260458_0001.png
1260458_0002.png
1260458_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
14. juni 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1367726531
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 684 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. marts 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 684 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”I svar på REU alm. del spørgsmål 632 oplyser Rigspolitiet, atdansk politi primo marts 2013 monitorerede 1647 personermed tilknytning til rocker- og bandemiljøet. Heraf er 235 op-ført med anden nationalitet end dansk. Vil ministeren i forlæn-gelse af samrådet i Retsudvalget den 14. marts 2013 redegørefor, hvilke muligheder der er for at udvise de 235 bandemed-lemmer med anden etnisk nationalitet end dansk, og hvorvidtsamt i hvilket omfang disse muligheder har været forsøgt an-vendt?”

Svar:

1.

Udlændingelovens §§ 22-24 indeholder regler om udvisning af udlæn-dinge, der idømmes ubetinget frihedsstraf.Udvisningsadgangen efter udlændingelovens §§ 22-24 er knyttet til læng-den af den konkret idømte straf samt til varigheden af udlændingens op-hold her i landet.Idømmes en udlænding ubetinget frihedsstraf for bestemte straffelovsover-trædelser, jf. udlændingelovens § 22, nr. 4-8, kan udlændingen udvisesuanset varigheden af udlændingens ophold her i landet og uanset længdenaf den idømte frihedsstraf.En afgørelse om udvisning træffes i to led. Først vurderes det, om det kri-minelle forhold kan begrunde udvisning efter reglerne herom, jf. ovenfor.Er dette tilfældet, vurderes det konkret, om der er forhold, der taler imodudvisning.Efter udlændingelovens § 26, stk. 2, skal en udlænding således udvises ef-ter §§ 22-24, medmindre dette vil være i strid med Danmarks internationa-le forpligtelser.Det er domstolene, der foretager den konkrete vurdering af, om udvisning iden enkelte sag kan ske inden for rammerne af Danmarks internationaleforpligtelser.Det helt klare udgangspunkt i sager om udvisning er således, at der skalske udvisning, medmindre det vil være i strid med Danmarks internationa-le forpligtelser.2

2.

Justitsministeriet har endvidere til brug for besvarelsen af spørgsmåletindhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil Justitsministeriet kanhenholde sig:”I forlængelse af Rigspolitiets bidrag til brug for Justitsmini-steriets besvarelse af 14. marts 2013 af spørgsmål nr. 632(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg kan det oplyses, atRigspolitiets systematiske monitering af personer med tilknyt-ning til rocker- og bandeområdet sker ved brug af Politiets Ef-terforskningsstøtte Database (PED), der tjener som internt ar-bejdsredskab for politiet.Behandlingen af personoplysninger i PED er nærmere regule-ret i bekendtgørelse nr. 921 af 2. juli 2010. Det fremgår af be-kendtgørelsens § 3, at der i PED kan optages relevante oplys-ninger om personer, der er dømt, sigtet eller mistænkt for athave begået eller ville begå et strafbart forhold.I PED behandles blandt andet systematisk oplysninger om demoniteredes nationalitet. Der behandles imidlertid ikke syste-matisk oplysninger om karakteren af opholdsgrundlaget for demoniterede, der har anden nationalitet end dansk, eller omhvorvidt de pågældende af domstolene er blevet udvist i for-bindelse med eventuel domfældelse for strafbare forhold.En fyldestgørende besvarelse af spørgsmål nr. 684 vil derforkræve en omfattende manuel gennemgang af verserende og af-sluttede straffesager mod moniterede personer med anden nati-onalitet end dansk, hvor det undersøges, hvorvidt der er ellerhar været nedlagt påstand om udvisning i forbindelse medstraffesager mod de pågældende.Rigspolitiet har ikke umiddelbart fundet grundlag for at iværk-sætte en sådan gennemgang, som ville være særdeles ressour-cekrævende.”

3.

Justitsministeriet kan tilføje, at det ikke udgør et selvstændigt grundlagfor udvisning, at en person monitoreres af politiet, eller at der er optagetoplysninger om den pågældende i Politiets Efterforskningsstøtte Database.I det omfang en person, der monitoreres af politiet som tilknyttet rocker-og bandemiljøet, dømmes for et strafbart forhold, vil der kunne opståspørgsmål om udvisning. Der henvises i den forbindelse til de ovenfor un-der pkt. 1 beskrevne regler i udlændingeloven.
3