Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
12. april 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Frank MathiesenSagsnr.: 2013-0030-1370Dok.:739803
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 680 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. marts 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 680 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Sø- og Handelsretten offentliggør, som den eneste retsinstansi Danmark, ikke sagsbehandlingstiderne, og umiddelbart ser udsom om deres ventelister er voksende. De øvrige domstole kandokumentere, at deres sagsbehandlingstider og ventelister erfaldende. Derfor ønskes ministerens holdning til, at Sø- ogHandelsretten ikke skal offentliggøre sagsbehandlingstider ogventelister, når alle andre domstole offentliggør deres sagsbe-handlingstider og ventelister?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhent føl-gende udtalelse fra Domstolsstyrelsen, hvortil der henvises:”Domstolsstyrelsen har i anledning af Justitsministeriets an-modning bedt Sø- og Handelsretten om en udtalelse til brug forstyrelsens bidrag. Sø- og Handelsrettens præsident har på denbaggrund bl.a. oplyst følgende:”Sø- og Handelsretten anvender et andet sagsbehand-lingssystem end byretterne, landsretterne og Højeste-ret. Vi offentliggør alle de oplysninger om sagsbe-handlingstider, det er teknisk muligt at generere frarettens sagsbehandlingssystem.Sø- og Handelsrettens sagsbehandlingstider fremgåraf rettens embedsregnskab, der er tilgængeligt på ret-tens hjemmeside, www.shret.dk.Jeg henviser i den forbindelse til embedsregnskabetspkt. 2.5 om den gennemsnitlige gennemløbstid forhovedforhandlede sager, samt til pkt. 2.4 om antalletaf verserende sager i retsafdelingen og pkt. 3.4 om an-tallet af verserende konkurssager. Som det fremgår afpkt. 3.5, giver vores sagsbehandlingssystem ikke mu-lighed for at beregne gennemløbstider for skifteafde-lingens sager.Vi offentliggør således det, vores sagsbehandlingssy-stemer giver os mulighed for, og det er i øvrigt minopfattelse, at der ikke er belæg for spørgerens antagel-ser om vores sagsbehandlingstider.”Sø- og Handelsrettens embedsregnskab for 2011 vedlægges tilorientering. I det følgende gengives embedsregnskabets tabel2.5.a, som viser den gennemsnitlige gennemløbstid for hoved-forhandlede civile sager:2
Tabel 2.5.a
Gns. førreformen
2007
2008
2009
2010
2011
20,8* 24,4* 22,9Gennemløbstid i 25,921,821,1måneder for ho-vedforhandledesager* De beregnede tal for gennemløbstiderne i 2007 og 2008 er behæftetmed meget stor usikkerhed, idet en stor sagstype af tekniske grunde ikkehar kunnet medtages i beregningerne. Den reelle gennemløbstid de på-gældende år har formentlig været højere end de beregnede tal.
Ved gennemløbstiden forstås tiden fra retten modtager sagen,til sagen er sluttet ved dom eller forlig efter gennemført hoved-forhandling. Sager, der hæves inden hovedforhandlingen, erikke medtaget. Det samlede antal af civile sager i Sø- og Han-delsretten er af en størrelse, hvor statistik med gennemsnitsbe-regning af gennemløbstid skal læses med et stort forbehold.Således kan udsving, der på papiret ser store ud, skyldes énenkelt sag med en meget lang sagsbehandlingstid, f.eks. pågrund af forelæggelse for EU-domstolen.Domstolsstyrelsen forventer, at Sø- og Handelsretten offent-liggør sit embedsregnskab for 2012 i maj måned 2013.I øvrigt kan Domstolsstyrelsen oplyse, at styrelsen snarest viltage kontakt til Sø- og Handelsretten med henblik på en ud-bygning af den statistik, der løbende offentliggøres, herundersærligt statistikken om insolvensskiftesager. Det er umiddel-bart styrelsens forventning, at mere detaljeret statistik vil kun-ne opgøres senest fra 1. januar 2014.”
3