Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
RetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Retsudvalget har i brev af 15. marts 2013 stillet mig følgende spørgsmål 670 alm.del, stillet efter ønske fra Karsten Nonbo (V), som jeg hermed skal besvare.
Ministeren12. april 2013J.nr.: 2013-1311
Spørgsmål 670:”Kan ministeren oplyse hvilke love og paragraffer, som evt. kan være overtrådt, nåren part opfører en mur i skel mellem 2 naboejendomme i bymæssig bebyggelse, oghvem der er påtaleberettiget, hvis der kan foreligge overtrædelser?”Svar:Indledningsvis kan jeg oplyse, at opførelsen af hegn og hegnsmure kan være omfat-tet af byggeloven, som jeg som byggeriets minister har ansvaret for, og af hegnslo-ven, som fødevareministeren har ansvaret for.Hvorvidt en hegnsmur er omfattet af byggeloven beror altid på en konkret vurdering.Det er kommunen, der som bygningsmyndighed skal foretage denne vurdering i denenkelte byggesag. Ved vurderingen kan der blandt andet lægges vægt på murenskonkrete højde, konstruktion og placering.I henhold til bygningsreglement 2010 (BR10), kapitel 1.2, stk. 1, nr. 6, er enhegnsmur ved naboskel, vej, eller sti, der ikke overstiger 1,8 m i højden, ikke omfattetaf bygningsreglementet.Er et hegn eller en hegnsmur mere end 1,8 m høj, vil den derimod være omfattet afbygningsreglementets bestemmelser, herunder bestemmelserne om, hvordan kom-munen skal foretage byggesagsbehandlingen.Vurderer bygningsmyndigheden, at der er tale om hegnsmur, der er omfattet af byg-ningsreglementet, skal der i henhold til BR10, kapitel 2.3 ske en såkaldt helhedsvur-dering, hvorefter kommunen skal vurdere, hvilke krav der skal stilles efter byggelov-givningen. I henhold til byggeloven kan kommunens afgørelse vedrørende spørgsmålrelateret til byggelovgivningen påklages til statsforvaltningen.Vurderer kommunen, at der er tale om et hegn eller en hegnsmur, der ikke kan be-tegnes som en bygning, kan hegnslovens regler finde anvendelse.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Fødevareministeriet, der er ressortministerium for hegnsloven, har udarbejdet svarfor så vidt angår hegnsloven, hvortil jeg henholder mig:”En mur mellem to ejendomme i bymæssig bebyggelse kan være omfattet af lov omhegn. Det er dog afgørende for, om en mur er omfattet af hegnsloven, at den kan be-tegnes som et hegn i hegnslovens forstand, og at muren er indrettet på en måde, såden har hegnsfunktion.I hegnslovens bestemmelser er en række hegnsfunktioner opridset. Et hegns vigtig-ste funktion er at danne en tydelig adskillelse mellem to ejendomme, jf. hegnslovens§ 10, stk. 1. En murs hegnsfunktion hviler på en konkret vurdering fra det lokalehegnssyn.De påtaleberettigede parter i en hegnsynssag er de grundejere ved skel, der er na-boer til den opførte mur. Andre end grundejerne har under nærmere omstændighe-der klageadgang og kan rejse en hegnsynssag. Det kan f.eks. være en grundejerfor-ening eller en person, der er påtaleberettiget efter en servitut i foreningens vedtæg-ter, hvis servitutten overtrædes.”Med venlig hilsen
Martin Lidegaard