Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1236302_0001.png
1236302_0002.png
1236302_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
12. april 2013StrafferetskontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1349719073
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 648 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. marts 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 648 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, hvad status er for den i regerings-grundlaget s. 59 bebudede "undersøgelse af årsagerne til detomfattende brug af varetægtsfængsling og mulighederne for atnedbringe omfanget svarende til i de lande, vi normalt sam-menligner sig os med".”

Svar:

Som det fremgår af regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen”,har regeringen fokus på at nedbringe den omfattende brug af varetægts-fængslinger.Justitsministeriet har på den baggrund drøftet mulige tiltag på dette områdemed Rigsadvokaten.Som det fremgik af min orientering af 27. februar 2012 til Retsudvalgetom Rigsadvokatens redegørelser om anvendelse af langvarige varetægts-fængslinger og anvendelse af isolationsfængsling i 2010, besluttede Rigs-advokaten i forlængelse heraf at iværksætte en række initiativer med hen-blik på, at omfanget af varetægtsfængsling generelt kan begrænses ved atsikre, at både langvarige og korterevarende varetægtsfængslinger ikke ud-trækkes længere end nødvendigt.Som det videre fremgik af min orientering til Retsudvalget, planlagdeRigsadvokaten bl.a. at gennemføre et nyt samlet projekt, der mere over-ordnet skal fokusere på at nedbringe varetægtsfængslingers længde.Til brug for besvarelsen af dette spørgsmål har Justitsministeriet indhenteten udtalelse fra Rigsadvokaten om status for de initiativer, der er iværksat iforbindelse med dette projekt. Rigsadvokaten har i den anledning oplystfølgende:”Med afsæt i bl.a. regeringsgrundlaget igangsatte Rigsadvoka-ten i sommeren 2012 et projekt med fokus på at nedbringe va-retægtsfængslingers længde. Antallet og længden af varetægts-fængslinger afhænger af mange forhold, og projektet blevigangsat under den nødvendige hensyntagen til konkrete poli-tioperative indsatser, herunder rocker- og bandeindsatsen, derkan have særlig indflydelse på brugen af varetægtsfængslinger.Som led i projektet er der i andet halvår af 2012 gennemført etLean-projekt i to udvalgte politikredse med henblik på at iden-2
tificere de mest effektive sagsgange i forhold til behandling afsager med varetægtsarrestanter. Der er i den forbindelse bl.a.gennemført en række interviews med efterforskere, anklagere,administrativt personale og chefer i de to politikredse, ligesomarrestantsagens fysiske gang hos politiet og i anklagemyndig-heden er blevet kortlagt.På baggrund af erfaringerne fra Lean-projektet i de to kredse erder nu udviklet et nyt styringskoncept for efterforskning undervaretægtsfængslingen med henblik på at understøtte en målret-tet, effektiv og konsekvent styring af fremdriften i efterforsk-ningen i hele varetægtsfængslingsperioden. Dette nye koncepter allerede implementeret i de to pilotkredse og vil i løbet af2013 blive udrullet i alle øvrige politikredse ved en målrettetog tilpasset lokal implementering i hver enkelt kreds.Medio 2013 vil der – navnlig på baggrund af erfaringerne frade to pilotkredse – blive foretaget en vurdering af effekten afdet implementerede styringskoncept med det formål at kunneopstille forventninger til effekten af den generelle udrulning pålandsplan samt at foretage eventuelle relevante justeringer afkonceptet.Som led i projektet om at nedbringe varetægtsfængslingerslængde er der endvidere i anklagemyndighedens ledelsesin-formationssystem, QlikView, blevet udviklet en ny applikationom varetægtsfængslinger. Det forventes, at applikationen bl.a.kan styrke muligheden for løbende at følge varigheden af vare-tægtsfængslinger og for at arbejde mere målrettet med at be-grænse varetægtsfængslingers længde.Endelig vil der i 2013 med baggrund i bl.a. den nye ledelsesin-formation blive udviklet og implementeret et nyt koncept forstatsadvokaternes tilsyn med politikredsenes anvendelse af va-retægtsfængslinger.Gennemførelsen af ovennævnte projekt indgår i Anklagemyn-dighedens resultatkontrakter for 2012 og 2013.”
3