Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1234839_0001.png
1234839_0002.png
1234839_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
9. april 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0030-1346Dok.:719021
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 645 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. marts 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Henrik Hjort Elmquist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 645 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”I besvarelsen af REU alm. del spørgsmål nr. 376, oplyser Kø-benhavns Politi, at deres vurdering er "at der generelt set ikkefindes områder i politikredsen, hvor særlige befolkningsgrup-per ikke kan færdes trygt". Vil ministeren anmode KøbenhavnsPoliti om at uddybe denne vurdering konkret med fokus på omjournalister frit og trygt kan arbejde og færdes på Christianiaog om jøder for eksempel iført kalot kan færdes frit og trygt påNørrebro?”

Svar:

Med spørgsmål nr. 376 (Alm. del) anmodede Folketingets Retsudvalg omat få oplyst, om og i hvilket omfang der træffes særlige forholdsregler forat sikre, at religiøse minoriteter kan færdes trygt og sikkert i geografiskeområder, hvor der er særlig risiko for chikane. I besvarelsen den 30. januar2013 oplyste Justitsministeriet bl.a., at ministeriet gik ud fra, at spørgsmå-let udsprang af den seneste tids medieomtale af chikane af jøder i Køben-havn, og at ministeriet i den anledning gennem Rigspolitiet havde indhen-tet følgende udtalelse fra Københavns Politi:”Københavns Politi har oplyst, at der generelt set ikke findes områder i po-litikredsen, hvor særlige befolkningsgrupper ikke kan færdes trygt. Der kansåledes ikke udpeges særlige områder, hvor der er speciel risiko for chika-ne over for eksempelvis religiøse minoriteter. Det er derfor generelt hellerikke påkrævet med særlige forholdsregler for at sikre, at bestemte grupperkan færdes trygt og sikkert i nærmere bestemte områder.Derimod kan det ikke afvises, at der i enkelte helt konkrete tilfælde af sik-kerhedsmæssige årsager har været tale om skærpet overvågning af f.eks.objekter, der tjener som samlingspunkt for religiøse minoriteter, for at und-gå kriminalitet rettet mod det pågældende sted. Det vil dog normalt kun fo-rekomme rent undtagelsesvist på baggrund af en mere konkretiseret risiko-vurdering.Det skal i øvrigt pointeres, at Københavns Politi ser særdeles alvorligt påkriminalitet, der har baggrund i etnisk oprindelse, tro, seksuel orienteringeller lignende. I medfør af straffelovens § 81, nr. 6, skal de nævnte forholdsåledes også ved straffens fastsættelse i almindelighed indgå som en skær-pende omstændighed.”
2
Justitsministeriet har i anledning af det foreliggende spørgsmål på ny ind-hentet en udtalelse fra Københavns Politi, som har oplyst, at politikredsenkan henholde sig til det, der er anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 376(Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, herunder at der efter KøbenhavnsPolitis opfattelse ikke i nærmere bestemte områder i politikredsen er behovfor særlige politimæssige foranstaltninger med henblik på at sikre, at be-stemte grupper kan færdes trygt og sikkert. Det gælder både for så vidt an-går religiøse minoriteter – som spørgsmål nr. 376 (Alm. del) omhandlede –og journalister.
3