Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1238028_0001.png
1238028_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
17. april 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1324709979
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 624 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. marts 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 624 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, hvor mange uopklarede forbrydel-ser, ministeren skønner, et eventuelt DNA-register vil kunneopklare, opdelt på de forskellige typer forbrydelser.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Indledningsvist skal det bemærkes, at Rigspolitiet har forståetspørgsmålet således, at det vedrører spørgsmålet om, hvorvidten udvidelse af antallet af registrerede personer i Det CentraleDna-profilregister – f.eks. således at registeret indeholdt dna-profiler for alle danskere – ville føre til opklaring af flere for-brydelser.En udvidelse af antallet af registrerede personer i Det CentraleDna-profilregister ville alt andet lige føre til, at flere forbrydel-ser kunne opklares.Det er imidlertid ikke muligt at opgøre, hvor mange forbrydel-ser, herunder opdelt på forskellige kategorier, der i givet faldville være tale om.Det skyldes, at en sådan opgørelse ville forudsætte viden om,for det første hvor mange flere dna-spor, som efter en udvidel-se af registeret ville kunne matches med en dna-profil, og fordet andet hvor mange af disse yderligere dna-profil match, somville føre til opklaringen af en forbrydelse.Rigspolitiet er ikke i besiddelse af oplysninger, der gør det mu-ligt at udtale sig om disse spørgsmål.”Justitsministeriet kan endvidere henvise til ministeriets besvarelse af 15.januar 2013 af spørgsmål nr. 466 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg,hvorved ministeriet oversendte det udkast til talepapir, der dannede grund-lag for justitsministerens besvarelse den 10. januar 2013 af samråds-spørgsmål R (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.Som det bl.a. fremgår heraf, er de gældende regler for registrering, opbe-varing og sletning af oplysninger i Det Centrale Dna-profil-register udtrykfor en balance mellem på den ene side hensynet til politiets arbejde med atefterforske og opklare forbrydelser og på den anden side hensynet til bor-gernes privatlivsbeskyttelse.2