Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1236305_0001.png
1236305_0002.png
1236305_0003.png
1236305_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
12. april 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1320706981
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 614 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. februar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 614 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oversende Retsudvalget sammenligneligetal for antallet af bandemedlemmer fordelt på rockere og andrebander over de seneste 5 år samt antallet af bandemedlemmer,der er trådt ud af banderne via exit-programmer.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Indledningsvis kan det oplyses, at Politiets Efterforsknings-støtte Database (PED), der tjener som internt arbejdsredskabfor politiet i forbindelse med indsatsen på rocker- og bandeom-rådet, blev oprettet i 1999.Behandlingen af oplysninger i PED er nærmere reguleret i be-kendtgørelse nr. 921 af 2. juli 2010 om behandling af person-oplysninger i Politiets Efterforskningsstøtte Database (PED)(PED-bekendtgørelsen), som er udstedt med hjemmel i lov nr.429 af 31. maj 2000 om behandling af personoplysninger.I 2009 udarbejdede Rigspolitiet en statusrapport om kriminali-tet forøvet af personer med tilknytning til rockerklubber ogbander. Rapporten indeholdt således oplysninger om samtligepersoner tilknyttet rockerklubber og bander, som ved udgangenaf 2008 blev moniteret af dansk politi.I henholdsvis 2010, 2011 og 2012 har Rigspolitiet ligeledesudarbejdet årlige rapporter om rockerklubber og bander, her-under opgjort antallet af tilknyttede personer i henholdsvis2009, 2010 og 2011.Det fremgår af de ovennævnte rapporter, at dansk politi vedudgangen af 2008 moniterede i alt 944 personer med tilknyt-ning til rockerklubber og bander. Ved udgangen af 2009 varantallet 1.305, ved udgangen af 2010 var antallet 1.665, og vedudgangen af 2011 var antallet 1.863 personer.I forlængelse heraf kan Rigspolitiet oplyse, at den årlige rap-port om rockerklubber og bander, hvorunder antallet af tilknyt-tede personer i 2012 opgøres, er under udarbejdelse.Rigspolitiet kan dog oplyse, at der ved udgangen af 2012 blevmoniteret 1.635 personer med tilknytning til rockerklubber ogbander.
2

2.

Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at der som led i indsatsenmod rocker- og bandekriminalitet i april 2011 blev lanceret enrammemodel for exit-programmer til rocker- og bandemed-lemmer, der ønsker en vej ud af miljøet.Rigspolitiet kan oplyse, at antallet af personer, der indgår i etexit-forløb under rammemodellen vil variere, idet der er taleom et dynamisk tal. Primo marts 2013 indgår omkring 15 per-soner i et exit-forløb under rammemodellen. Der foretages lø-bende vurdering af mulige nye deltagere.Exit-programmerne under rammemodellen er målrettet de per-soner, som Nationalt Efterforskningscenter (NEC) til enhvertid har registreret som tilknyttet de forskellige rocker- og ban-degrupperinger i Danmark. Målgrupperne er således de aller-mest kriminelle personer i Danmark. Rigspolitiet vurderer, atalene en snæver kreds af disse personer vil være motiveret forog dermed egnet til at indgå i et exit-forløb, idet rocker- ogbandemedlemmer som oftest er dybt forankret i og loyale overfor miljøet. Ud over et fællesskab om kriminelle aktiviteterbinder stærke sociale bånd og æresbegreber miljøet sammen.Erfaringsmæssigt er det således svært at bryde ud af rocker- ogbandemiljøet. Det må derfor også forventes, at der kun vil væreet lille antal personer, der ønsker eller kan motiveres til at ind-gå i et exit-program med henblik på at bryde ud af rocker- ogbandemiljøet.Som det fremgår af rammemodellen, er exit-programmer ikkekun relevante i forhold til de rocker- og bandemedlemmer, somNEC er bekendt med. Også personer i andre kriminelle miljøereller personer, der er på vej ind i rocker- og bandemiljøet, kanhave behov for støtte og hjælp til at komme ud af miljøet. Til-bud til denne gruppe af personer er forsat forankret i det al-mindelige kriminalitetsforebyggende arbejde i eksisterende fo-ra. Der kan f.eks. være tale om mere overordnede fora i forbin-delse med kriminalitetsforbyggende arbejde som f.eks. kreds-rådene, lokalrådene, banderådene, SSP-samarbejdet mv., ellerder kan være tale om fora, der – som f.eks. Københavns Kom-munes exit-programmer for kriminelle og kriminalitetstruedeunge over 18 år – i højere grad er målrettet indsatsen i forholdtil at hjælpe personer ud af kriminelle miljøer.

3.

Endvidere har Direktoratet for Kriminalforsorgen aftalt medRigspolitiet, at Kriminalforsorgen vurderer mulige exit-emnerblandt de indsatte, hvorefter egnede personer indgår i Krimi-nalforsorgens exit-forløb.Det bemærkes, at den personkreds, der kan indgå i Kriminal-forsorgens bande-exit, adskiller sig fra den personkreds, som eromfattet af rammemodellen, idet der ikke i kriminalforsorgensbande-exit stilles krav om, at de pågældende af NEC er regi-3
streret som tilknyttet de forskellige rocker- og bandegruppe-ringer i Danmark. Kriminalforsorgen har udarbejdet nogle eg-nethedskriterier, der vurderer exit-emner på henvendelsestids-punktet, og som danner grundlag for, om en given person fin-des egnet. Dog er hovedparten af de personer, der indgår i etexit-forløb i Kriminalforsorgen, også registreret hos NEC.Rigspolitiet er ikke bekendt med antallet af personer med til-knytning til rocker- eller bandemiljøet, der – uden for ramme-modellen – er trådt ud af rocker- eller bandemiljøet via exit-programmer i kommunalt eller i Kriminalforsorgens regi.”
4