Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1175118_0001.png
1175118_0002.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
7. november 2012Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Rune NørrSagsnr.: 2012-0030-1060Dok.:567257
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 59 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 59 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for proceduren ved identifikationaf besøgende og indsatte, der bevæger sin ind og ud af krimi-nalforsorgens institutioner, og redegøre for hvorvidt der findessærlige procedurer for personer, der bærer religiøs hovedbe-klædning som helt eller delvist dækker/slører personens an-sigt.”

Svar:

Kriminalforsorgens hovedopgave er at fuldbyrde straf og i den forbindelsebl.a. at sikre, at indsatte ikke unddrager sig strafudståelsen.I de enkelte institutioner er der i relation hertil fastlagt procedurer for desikkerhedsmæssige rutiner, herunder procedurer for, hvordan fængselsper-sonalet i forbindelse med adgangskontrollen sikrer sig identiteten på depersoner, der bevæger sig ind og ud af institutionen. Forudsætningen om,at en indsat eller en besøgende skal identificeres i forbindelse med fæng-selspersonalets kontrol af, hvilke personer der bevæger sig ind og ud af in-stitutionen, gælder også i tilfælde, hvor den pågældende bærer en hoved-beklædning, som helt eller delvist dækker personens ansigt.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man bl.a. på baggrund afden konkrete sag, der danner grundlag for spørgsmålet, har bedt samtligelukkede institutioner om at gennemgå og i nødvendigt omfang stramme oppå identifikationsprocedurerne i forbindelse med besøg, udgang mv. Her-udover vil Direktoratet for Kriminalforsorgens sikkerhedsenhed tage ud tilde lukkede fængsler og lukkede afdelinger i åbne fængsler for at gennem-gå disse procedurer med fængslernes ledelser med henblik på at sikre, atden slags hændelser ikke gentager sig.
2