Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. april 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1305695090
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 587 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. februar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 587 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes oplyse, i hvilket omfang politiet og de so-ciale myndigheder registrerer, når personer under den krimi-nelle lavalder er mistænkt for at have deltaget i kriminalitet el-ler gribes på fersk gerning, samt om politiet og de socialemyndigheder registrerer antallet af tilfælde på den enkelte per-son.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet ud-talelser fra Rigspolitiet og Social- og Integrationsministeriet.Rigspolitiet har oplyst følgende:”Personer under den kriminelle lavalder registreres i PolitietsSagsstyringssystem (POLSAS). Såfremt personen under denkriminelle lavalder ville være blevet sigtet, hvis pågældendehavde været over den kriminelle lavalder, anvendes en særligpersonkode i POLSAS til at registrere tilfældene på den enkel-te, herunder f.eks. til brug for SSP-samarbejdet.Det bemærkes i øvrigt, at politiet har underretningspligt overfor de sociale myndigheder i sager, som involverer personerunder den kriminelle lavalder.Såfremt en person under den kriminelle lavalder således tilba-geholdes, tilkaldes snarest muligt en repræsentant for de socia-le myndigheder fra den kommune, hvor barnet har bopæl. Hvisbopælskommunen ikke er oplyst, eller hvis bopælskommunenpå grund af afstanden ikke kan give møde, underrettes de sted-lige sociale myndigheder. Underretning kan dog undlades, hvistilbageholdelsen har været af ganske kort varighed. Det gælderf.eks. tilfælde, hvor den pågældende løslades umiddelbart eftertilbageholdelsen, fordi det konstateres, at tilbageholdelsen erubegrundet.En repræsentant for de sociale myndigheder skal endvidere til-kaldes, hvis et barn under 15 år skal afhøres, og mistanken an-går en overtrædelse af straffeloven eller et forhold, der efteranden lov kan medføre fængselsstraf. Repræsentanten fra desociale myndigheder skal så vidt muligt have adgang til atovervære afhøringer, der foretages af politiet.Underretning kan undlades, hvis afhøringen foretages i direkteforbindelse med, at mistænkte af politiet træffes under eller iumiddelbar tilknytning til udøvelsen af et strafbart forhold, deri almindelighed alene ville medføre straf af bøde.2
Underretning om afhøring skal dog altid gives, hvis politietsoplysninger giver grundlag for at antage, at barnet har behovfor særlig støtte. Underretningen skal i givet fald gives, så snartdet viser sig, at barnet har behov for hjælpeforanstaltninger, ogikke først når sagen afsluttes.I andre tilfælde – det vil sige når barnet ikke tilbageholdes ellerafhøres – skal de sociale myndigheder i den kommune, hvorbarnet har bopæl, underrettes, såfremt barnet har begået krimi-nalitet, der ikke er bagatelagtig, og hvor der kan være behovfor støtte fra de sociale myndigheder.Underretning af de sociale myndigheder skal herudover i alletilfælde ske, hvis der i øvrigt foreligger oplysninger, der giverformodning om, at barnet har behov for særlig støtte, herunderhvis barnet har vanskeligheder i forhold til de daglige omgivel-ser, skolen eller samfundet eller i øvrigt, lever under utilfreds-stillende forhold, eller der er behov for støtte på grund af ned-sat fysisk eller psykisk funktionsevne.Hvis underretning ikke er sket tidligere, skal underretning se-nest ske, når efterforskningen er afsluttet.I det omfang ovennævnte underretning ikke er sket skriftligt,skal der efterfølgende tillige ske skriftlig underretning afkommunen.Rigspolitiet har derfor udarbejdet en model for en automatise-ret elektronisk overførsel af de skriftlige underretninger, somgenereres fra POLSAS ved hjælp af politiets system PolMap,således at politikredsene hver mandag modtager et antal mailsmed vedhæftede filer (ungerapporter) svarende til antallet afkommuner i politikredsen, hvorefter politikredsen forestår vi-deresendelse til kommunerne. Ungerapporterne indeholder op-lysninger om samtlige børn og unge under 18 år, som i kom-munen er sigtet, mistænkt, antruffet, under 15 år eller registre-ret under ”sagens person” inden for den seneste uge.”Social- og Integrationsministeriet har oplyst følgende:”Såfremt kommunen modtager en underretning fra politiet om,at et barn under den kriminelle lavalder f.eks. er taget i tyveri,skal kommunen vurdere om, der er behov for at kontakte for-ældrene eller på anden måde følge op på underretningen. End-videre skal kommunen sørge for, at barnets eller den ungesforhold undersøges, hvis det må antages, at barnet eller denunge trænger til særlig støtte, jf. servicelovens § 50. Undersø-gelsen vil kunne afdække, om der er behov for at iværksætteforanstaltninger efter servicelovens § 52. Hvilke foran-3
staltninger, der kan være relevante, afhænger af en konkret ogindividuel vurdering.I de tilfælde hvor et barn eller en ung under 18 år har begåetvoldskriminalitet eller anden alvorlig kriminalitet, har kommu-nen pligt til at udarbejde en handleplan, jf. servicelovens § 57c, stk. 1, med det formål at beskrive den indsats, der skal mod-virke yderligere kriminalitet, så der kan ydes den nødvendigestøtte til barnet eller den unge. I den forbindelse skal kommu-nen udarbejde en foreløbig handleplan, senest 7 dage efter, atkommunen har modtaget dokumentation fra politiet om denbegåede kriminalitet, jf. servicelovens § 57 c, stk. 2.Endvidere kan det oplyses, at social- og integrationsministerenden 13. marts 2013 har fremsat et lovforslag, LF nr. 181 omændring af lov om social service (Beskyttelse af børn og ungemod overgreb mv.), som bl.a. indeholder et forslag om at æn-dre servicelovens § 155 således, at kommunalbestyrelsenfremover skal sikre, at der iværksættes en rettidig og systema-tisk vurdering af alle underretninger efter lovens §§ 152-154med henblik på at afklare, om barnet eller den unge har behovfor særlig støtte. Kommunalbestyrelsen skal registrere under-retningerne med henblik på at understøtte tilrettelæggelsen afindsatsen.Endvidere stilles der forslag om, at der indsættes en ny be-stemmelse i serviceloven, hvorefter alle underretninger skalvurderes inden for 24 timer med henblik på at vurdere, om detpågældende barns eller den unges sundhed eller udvikling er ifare, og om der derfor er behov for at iværksætte akutte foran-staltninger over for barnet eller den unge.”
4