Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
12. marts 2013FærdselskontoretJørgen Jørgensen2013-0030-1299692941
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 581 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. februar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalget (MFU) Li-selott Blixt (DF).
Morten Bødskov/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 581 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes oplyse baggrunden for, at man ikke overfø-rer reglerne vedrørende føreevnekriterie i færdselsloven (somer meget grundigt, og hvor lægen følger patienten med det læ-gemiddel, der indtages, og derved vurderer køreevnen) til scle-rosepatienter, der indtager stoffet Sativex.”Svar:
1.
Det kan oplyses, at det følger af færdselslovens § 54, stk. 1, at et motor-drevet køretøj ikke må føres eller forsøges ført af nogen, hvis blod undereller efter kørslen indeholder bevidsthedspåvirkende stoffer, som efter reg-ler fastsat af justitsministeren er klassificeret som farlige for færdselssik-kerheden. Det gælder dog ikke, hvis stoffet er taget i henhold til en lovligrecept, medmindre indtagelsen ikke er sket i overensstemmelse med recep-ten.Det bemærkes i tilknytning hertil, at det følger af § 1, stk. 1, i bekendtgø-relse nr. 655 af 19. juni 2007 om klassificering af færdselssikkerhedsfarli-ge stoffer, at euforiserende midler, der er anført på liste A, B, D og E i bi-laget til bekendtgørelse nr. 557 af 31. maj 2011 om euforiserende stoffer,klassificeres som farlige for færdselssikkerheden, jf. færdselslovens § 54,stk. 1. Sativex – der indeholder ekstrakter af cannabisplanten (hash) – erikke er optaget på disse lister, men cannabis er optaget på liste A.Justitsministeriet kan herudover oplyse, at føreren af et motordrevet køre-tøj skal opfylde det såkaldte føreevnekriterium, der følger af færdselslo-vens § 54, stk. 2, hvorefter kørsel ikke må finde sted, hvis føreren, f.eks.på grund af medicinindtagelse, befinder sig i en tilstand, hvor vedkom-mende er ude af stand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde. Detgrundlæggende føreevnekriterium i færdselslovens § 54, stk. 2, finder ogsåanvendelse i forhold til førere, der lider af sclerose.Bestemmelsen i § 54, stk. 2, indeholder ikke krav til mængden af medicin,som en person lovligt må indtage, og der foretages således en konkret vur-dering af, om føreren er i stand til at føre køretøjet på fuldt betryggendemåde. En afgørelse heraf henhører i sidste ende under domstolene.2.
Justitsministeriet kan desuden oplyse, at det i færdselslovens § 56, stk.1, 1. pkt., er fastsat, at motorkøretøj og stor knallert kun må føres af enperson, der har erhvervet kørekort. Det er efter færdselslovens § 56, stk. 2,2
nr. 2, bl.a. en betingelse for, at der kan udstedes kørekort til en person, atvedkommende er i besiddelse af tilstrækkelig syns- og høreevne samt i øv-rigt af den fornødne åndelige og legemlige førlighed. Kørekort kan efterfærdselslovens § 56, stk. 3, 1. pkt., nægtes den, der er afhængig af brug afeuforiserende eller andre bevidsthedspåvirkende stoffer eller ikke erædruelig.Efter færdselslovens § 56, stk. 5, 2. pkt., fastsætter justitsministeren be-stemmelser om betingelserne for at få udstedt kørekort. Justitsministerenhar på den baggrund udstedt bekendtgørelse nr. 12 af 10. januar 2013 omkørekort (kørekortbekendtgørelsen), hvor det i § 33, stk. 1, er fastsat, at fo-religger der oplysninger, der viser, at den, der ansøger om udstedelse ellerfornyelse af kørekort, er afhængig af brug af euforiserende eller andre be-vidsthedspåvirkende stoffer eller ikke er ædruelig, må kørekort ikke udste-des eller fornyes.Reglerne om de helbredsmæssige minimumsbetingelser, som skal væreopfyldt, for at man kan få udstedt, fornyet eller bevare sit kørekort, frem-går af kørekortsbekendtgørelsens bilag 2. De nærmere regler for ansøgereeller førere, der regelmæssig indtager euforiserende stoffer, herunder can-nabis, fremgår af bilagets pkt. H, nr. 6, hvor følgende er fastsat:»Kørekort kan hverken udstedes, fornyes eller bevares for an-søgere eller førere, der regelmæssigt indtager euforiserende el-ler andre bevidsthedspåvirkende stoffer, uanset disses form,når de kan nedsætte vedkommendes evne til uden risiko at føremotordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, og hvis denindtagne mængde er så stor, at den påvirker kørslen negativt.Det samme gælder alle andre lægemidler eller kombinationeraf lægemidler, der påvirker evnen til at føre motordrevet køre-tøj, hvortil der kræves kørekort.«Rigspolitiet har efter forhandling med Sundhedsstyrelsen fastsat nærmereretningslinjer for behandlingen af sager om udstedelse, fornyelse eller be-varelse af kørekort til afgørelse af, om ansøgeren opfylder de helbreds-mæssige betingelser, jf. kørekortbekendtgørelsens § 30, stk. 3. Retnings-linjerne fremgår af bilag 1 til cirkulære nr. 9045 af 1. februar 2013 om kø-rekort. De nærmere regler for behandling af sager om udstedelse, fornyelseeller bevarelse af kørekort til personer, der regelmæssigt indtager euforise-rende eller andre bevidsthedspåvirkende stoffer, er beskrevet i bilagets pkt.H, nr. 2, hvor følgende er fastsat:
3
»Hvis der foreligger oplysning om, at ansøgeren/føreren mis-bruger euforiserende eller andre bevidsthedspåvirkende stoffer,eller regelmæssigt indtager sådanne stoffer i et omfang, derkan påvirke evnen til at føre motordrevet køretøj, hvortil derkræves kørekort, kan kørekort kun udstedes, fornyes eller be-vares efter udtalelse fra egen læge eller speciallæge i relevantspeciale.«Samme sted fremgår det, at sager om udstedelse fornyelse eller bevarelseaf kørekort til den nævnte persongruppe skal forelægges for Sundhedssty-relsen ved indsendelse til den regionale embedslægeinstitution.Det er politiet, der på baggrund af oplysningerne i lægeattesten, træfferendelig afgørelse om, hvorvidt en person kan få udstedt, fornyet eller be-vare sit kørekort, jf. kørekortbekendtgørelsens § 33, stk. 2.3.
Justitsministeriet har i øvrigt til brug for besvarelsen af dette spørgsmålog spørgsmål nr. 580 (Alm. del) indhentet en udtalelse fra Ministeriet forSundhed og Forebyggelse, der har oplyst følgende:”Sundhedsstyrelsen har oplyst, at det aktive stof i lægemidletSativex er tetrahydrocannabinol (THC), som er et cannabispræparat dvs. med samme virkning som hash, herunder at detogså kan være afhængighedsskabende. Når der foreligger enlægeordination, er det i Danmark muligt at behandle patientermed diagnosen Multiple Sclerose med lægemidler indeholden-de THC (de tilgængelige præparater er Marinol og Sativex).Sundhedsstyrelsen har til opgave at vurdere, om lægemidler ertrafikfarlige – herunder om der skal udvises særlig opmærk-somhed om visse lægemidler i forbindelse med bilkørsel.Sundhedsstyrelsens vurdering af lægemidlers trafikfarlighedtræffes på baggrund af viden om lægemidlets virkninger og bi-virkninger. Lægemidler, der påvirker trafiksikkerheden væ-sentligt, er forsynet med en rød advarselstrekant.Sundhedsstyrelsen har foretaget en sundhedsfaglig vurderingaf, om det på baggrund af Sativex’s bivirkninger vil være for-svarligt at tillade bilkørsel, og det er styrelsens sundhedsfagli-ge vurdering, at personer i behandling med THC (Marinol ellerSativex) vil kunne bringe færdselssikkerheden i fare ved sam-tidig motorkørsel. Dette bl.a. henset til at Marinol og Sativexkan virke sløvende, medføre svimmelhed og i sjældne tilfældebevidstløshed.Lægen har til opgave at vurdere, om patientens tilstand inde-bærer risiko for trafiksikkerheden. Til brug herfor har Sund-hedsstyrelsen udarbejdet en vejledning til lægerne, jf. vejl. nr.4
9606 af 12. december 2011 om vurdering af helbredskrav tilførere af motorkøretøjer.”Det kan i forlængelse heraf oplyses, at det i § 44 i lov om autorisation afsundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, jf. lovbekendtgørel-se nr. 877 af 4. august 2011, er fastsat, at kommer en læge i sin virksom-hed til kundskab om, at en person lider af sådanne sygdomme eller mang-ler i fysisk eller sjælelig henseende, at personen i betragtning af de forhold,hvorunder denne lever eller arbejder, udsætter andres liv eller helbred fornærliggende fare, er lægen forpligtet til at søge faren afbødet ved henven-delse til vedkommende selv eller om fornødent ved anmeldelse til pågæl-dende embedslæge eller Sundhedsstyrelsen.
5