Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
21. november 2012Sikkerhed og forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2012-0030-1053Dok.:564892
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 58 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 58 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Kan PET i samarbejde med andre landes myndigheder - her-under efterretningstjenester - videregive oplysninger eller fore-tage skridt, der sammen med andre oplysninger og skridt vilkunne muliggøre drab på en civil person (der henvises til sup-plerende udtalelse fra chefen for PET, Jakob Scharf, af 8. ok-tober, hvoraf det fremgår, at "PET er imidlertid meget op-mærksom på, at efterretningstjenesten ikke som led i dettesamarbejde videregiver oplysninger eller foretager skridt, der isig selv vil kunne muliggøre en operation med det sigte atdræbe en civil person: https://www.pet.dk/Nyheder/2012/Kil-der.aspx)?”Svar:
Den seneste tid har der været en del medieomtale af Politiets Efterretnings-tjenestes brug af agenter og af efterretningstjenestens samarbejde med an-dre landes myndigheder. Baggrunden for debatten er en række historierbragt i Jyllands-Posten om, at Politiets Efterretningstjeneste sammen medCIA skulle have haft en agent placeret tæt på den tidligere al-Qaida-lederAnwar al-Awlaki.Det kan i den forbindelse oplyses, at chefen for Politiets Efterretningstje-neste har udtalt, at efterretningstjenesten har haft fokus på al-Awlaki, og attjenestens operative indsats i forhold til al-Awlaki har været rettet mod atafdække eventuelle trusler mod Danmark eller danske interesser i udlan-det, herunder eventuel kontakt mellem al-Awlaki og terrorrelaterede per-soner, grupper eller netværk i Danmark. Chefen for Politiets Efterretnings-tjeneste har desuden udtalt, at Politiets Efterretningstjeneste hverken delta-ger eller på anden vis yder bistand i operationer, der har til formål at dræbecivile, og at tjenesten heller ikke har bidraget i forbindelse med den mili-tæroperation, der førte til drabet på al-Awlaki.Justitsministeriet kan henvise hertil. Ministeriet kan ikke i øvrigt inden forrammerne af en folketingsbesvarelse give sådanne nærmere oplysningerom Politiets Efterretningstjenestes mulige operative indsats, herunder brugaf kilder, og samarbejde med andre landes myndigheder i konkrete sager,som er forudsat i spørgsmålet.Det kan imidlertid mere generelt oplyses, at Politiets Efterretningstjenestesom led i forebyggelse af terrorisme har et omfattende og nødvendigt sam-arbejde med udenlandske myndigheder. Samarbejdet foregår dels genereltfor at følge trusselsbilledet, dels operativt i forbindelse med efterforsknin-2
gen af konkrete sager. Som led i efterretningstjenestens generelle samar-bejde med udenlandske myndigheder udveksles der blandt andet strategi-ske oplysninger samt oplysninger om efterforskningsmetoder, fokusområ-der mv., mens der som led i det operative samarbejde efter omstændighe-derne kan udveksles personoplysninger.Justitsministeriet skal gøre opmærksom på, at Politiets Efterretningstjene-ste er en civil efterretningstjeneste, og at efterretningstjenestens opgavesom sådan er at afdække eventuelle trusler mod Danmarks sikkerhed ogdanske interesser i udlandet. Det hører således ikke til tjenestens opgaverat indsamle og videregive oplysninger eller i øvrigt foretage skridt, hvorformålet er at dræbe nogen.
3