Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1265523_0001.png
1265523_0002.png
1265523_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. juni 2013PolitikontoretLinda Björk Nielsen2013-0030-1289686169
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 571 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. februar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 571 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes i forlængelse af svar på REU alm. delspørgsmål 453, redegøre for, hvorfor Rigsadvokaten ikke læn-gere er i stand til at oplyse og besvare spørgsmål vedrørendeandelen af fremstillede ved Københavns dommervagt og retteni Århus, Aalborg og Odense opgjort på statsborgerskab og/elleretnicitet, idet statistiske tal herom tidligere har kunnet offent-liggøres jf. artiklen "Alarm over indvandrerkriminalitet", bragtpå www.jp.dk den 30. august 2008, hvor daværende politidi-rektør Hanne Bech Hansen slår alarm over indvandrerkrimina-liteten på baggrund af tal fra Københavns dommervagt.http://jyllands-posten.dk/indland/krimi/article1424845.ece”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for Justitsministeriets anmodningindhentet et bidrag fra Fyns Politi, Nordjyllands Politi, Østjyl-lands Politi og Københavns Politi.Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at det ikke er statistiskmuligt via politiets systemer at opgøre antallet af fremstillingeri grundlovsforhør ved byretterne opgjort på statsborgerskabog/eller etnicitet, ligesom Rigspolitiet ikke udarbejder lands-dækkende statistikker i relation hertil.Rigspolitiet har derfor foretaget en høring af Fyns Politi, Nord-jyllands Politi, Østjyllands Politi og Københavns Politi medhenblik på at kortlægge, om de fire kredse, hvor de i spørgsmå-let nævnte byer er beliggende, har foretaget lokale opgørelser.Fyns Politi, Nordjyllands Politi og Østjyllands Politi har hen-vist til, at det ikke er muligt via POLSAS at opgøre andelen affremstillede ved retterne i Århus, Aalborg og Odense opgjortpå statsborgerskab og/eller etnicitet.Københavns Politi har oplyst, at politikredsen af lokale sty-ringsmæssige årsager årligt udarbejder en statistik for fremstil-linger i Dommervagten i København.Københavns Politi har yderligere oplyst, at statistikken blandtandet indeholder en opgørelse, hvor de fremstillede er opdeltefter henholdsvis dansk og udenlandsk ”herkomst”, hvor talle-ne vedrørende personer med udenlandsk herkomst endvidere erdelt op i forhold til lande/verdensdel.2
Københavns Politi har bemærket, at begrebet ”udenlandsk her-komst” anvendes i overensstemmelse med den definition, somanvendes af Danmarks Statistik, hvorefter begrebet omfatter”efterkommere” samt ”indvandrere”.Københavns Politi har afslutningsvis oplyst, at der i 2012 blevfremstillet i alt 2.338 personer i Københavns Dommervagt,hvoraf 1.755 havde udenlandsk herkomst i henhold til ovenstå-ende definition. Af det samlede antal fremstillede var 1.112personer bosiddende i udlandet på fremstillingstidspunktet.Dette tal omfatter tillige danske statsborgere bosat i udlandet.Københavns Politi har i tilknytning hertil bemærket, at stati-stikken fra Københavns Dommervagt bl.a. afspejler de krimi-nalitetsudfordringer, som København oplever i disse år, herun-der i form af tilrejsende kriminelle på navnlig berigelsesområ-det og utilpassede unge mv. fra de særligt udsatte boligområ-der. En sådan udvikling kendes også fra andre europæiskestorbyer.Københavns Politi har endvidere bemærket, at tallene – udover kriminalitetsudviklingen – også afspejler, at KøbenhavnsPoliti i disse år yder en stor indsats for at pågribe og fængsleudenlandske kriminelle.Det kan tilføjes, at Rigspolitiet har været i kontakt med Rigs-advokaten i forbindelse med udarbejdelsen af denne udtalelse,og at Rigsadvokaten i den forbindelse har beklaget, at man iforbindelse med Justitsministeriets besvarelse af 5. februar2013 af spørgsmål nr. 453 (Alm. del) fra Folketingets Retsud-valg ikke var opmærksom på den opgørelse, som udarbejdeslokalt i Københavns Politi.”Den af Københavns Politi udarbejdede opgørelse ”Dommervagten årene2008-2012” vedlægges til orientering i sin helhed.
3