Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1220478_0001.png
1220478_0002.png
1220478_0003.png
1220478_0004.png
Civilafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. februar 2013ProcesretskontoretCharlotte Christiansen2013-0030-1288686208
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 567 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. februar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano

Spørgsmål nr. 567 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes, i forlængelse af svaret på REU alm. delspørgsmål 915 (2010-11), fremsende en oversigt, der visersagsfordelingen mellem retten i Holstebro og afdelingskonto-ret i Thisted fordelt på antal og sagstyper inden for de seneste2 år. Ministeren bedes derudover fremsende en oversigt, derviser sagsfordelingen i de øvrige retskredse, hvori der ogsåfindes afdelingskontorer.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelse af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:”Med vedtagelsen af lov nr. 538 af 8. juni 2006 om ændring afretsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsre-form), som trådte i kraft den 1. januar 2007, blev det besluttet at re-ducere antallet af byretskredse i Danmark fra 82 til 24 retskredse.Hovedsigtet med domstolsreformen var at skabe de bedst muligerammer for, at domstolenes opgaver kan løses med en ensartet højfaglig kvalitet overalt i landet og med en fleksibel, serviceorienteretog effektiv tilrettelæggelse af arbejdet.Ved reformen blev det forudsat, at der som udgangspunkt kun skalvære ét tingsted i hver retskreds, men at geografiske og praktiskeforhold lokalt kan tale for tilstedeværelsen af et afdelingskontor.Det blev således besluttet, at der skulle oprettes afdelingskontorer ifølgende retskredse:1) Retten i Holstebro: afdelingskontor i Thisted,2) Retten i Randers: afdelingskontor i Grenaa,3) Retten i Sønderborg: afdelingskontorer i Haderslev ogTønder.For så vidt angår afdelingskontorernes opgaver fremgår det af for-arbejderne til domstolsreformen, at et afdelingskontor efter behovblandt andet vil kunne behandle foged-, dødsboskifte- og gældssa-neringssager samt notarialforretninger og mindre bødesager. Det erendvidere forudsat i forarbejderne, at tilståelsessager og doms-mandssager eller civile sager med mange lokale vidner efter enkonkret vurdering vil kunne behandles ved et afdelingskontor.Den nærmere fordeling, de pågældende retskredse foretager af sa-ger mellem hoved- og afdelingskontor/afdelingskontorer, sker medbaggrund i domstolsreformen og resultaterne af de efterfølgendelokale drøftelser mellem de pågældende retter og respektive kom-muner, advokater m.v., herunder under inddragelse af Domstolssty-2
relsen, og i øvrigt under hensyntagen til eventuelle særlige lokal-geografiske forhold.I forlængelse af svaret på spørgsmål nr. 915 (Alm. del) (FT 2010-2011) fra Folketingets Retsudvalg har Domstolsstyrelsen udarbej-det vedlagte oversigter over afsluttede straffesager og civile sagersamt afholdte tvangsauktioner for de byretter, der har afdelingskon-torer. Oversigterne er udarbejdet efter bidrag fra præsidenterne forretterne i Holstebro, Randers og Sønderborg.Oversigterne indeholder ikke en fordeling af sagskategorierne fo-gedsager, dødsboskiftesager og gældssaneringssager. Det skyldes,at det for disse sager – som udgør den største del af det samlede an-tal sager i retskredsene – ikke har været muligt i fuldt omfang atopgøre antallet og fordelingen af disse sager mellem hovedtingste-derne og afdelingskontorerne.

Generelt om straffesager

For så vidt angår oversigten over fordelingen af straffesager er der iforhold til besvarelsen af ovennævnte spørgsmål nr. 915, hvor deralene blev oplyst om antallet af berammede retsmøder ved hen-holdsvis hovedtingstedet og afdelingskontoret samt summen heraf,i vedlagte oversigter tillige oplyst om det samlede antal afsluttedepersonsager i retskredsene, idet dette kan bidrage til en bedre for-ståelse af den samlede sagsbehandling. ”Afsluttede personsager”udgøres af antallet af afsluttede straffesager, hvori der har været ensigtet eller en tiltalt, jf. senere nedenfor.Det er imidlertid ikke umiddelbart statistisk muligt at opgøre, hvor-dan det samlede antal afsluttede personsager fordeler sig på hen-holdsvis hovedtingsted og afdelingskontor/afdelingskontorer.Oversigten kan derfor – ligesom for så vidt angår besvarelsen afspørgsmål nr. 915 – alene bruges til at se fordelingen af, hvor rets-møderne berammes, men derimod ikke til en sammenligning af,hvor mange sager der behandles eller afsluttes ved henholdsvis ho-vedtingstedet eller afdelingskontoret/afdelingskontorerne.I vedlagte oversigter viser kolonnen ”Afsluttede personsager” detsamlede antal afsluttede straffesager i retskredsen opgjort på bag-grund af antal tiltalte og antal sigtede. Tallet kan være større enddet samlede antal retsmøder, hvis der er en overvægt af sager, derer blevet afsluttet uden afholdelse af retsmøder, eller det kan væremindre end det samlede antal retsmøder, hvis der er en overvægt afsager, hvor der er blevet afholdt flere retsmøder i samme sag.For forståelsens skyld bemærkes, at den markante nedgang i antal-let af retsmøder i sager uden domsmænd fra 2011 til 2012 skyldesden ændrede behandling af bødesager, der er en følge af Folketin-gets vedtagelse af lov nr. 411 af 9. maj 2011 om ændring af retsple-jeloven (Forenkling af bødesagsprocessen).3

Generelt om civile sager

Det fremgår af vedlagte oversigter, at der er en vis forskel retskred-sene imellem for så vidt angår fordelingen af civile sager mellemhoved- og afdelingskontor/afdelingskontorer. Årsagen hertil skalnavnlig findes i lokale forhold, jf. det ovenfor beskrevne om forde-lingen af sager mellem hoved- og afdelingskontor/afdelings-kontorer.Opmærksomheden henledes på, at de tal, der viser fordelingen afcivile sager mellem hoved- og afdelingskontor/afdelingskontorer,er baseret på en manuel gennemgang af de enkelte dommeres ogøvrige juristers kalendere, hvorfor tallene er behæftet med en visusikkerhed.”De oversigter, som er nævnt i udtalelsen, vedlægges.
4