Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1223820_0001.png
1223820_0002.png
1223820_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. marts 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1285703850
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 566 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. februar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 566 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”I forlængelse af svar på REU alm. del spørgsmål 147, bedesministeren redegøre for antallet af virksomheder, der ved domhar fået frataget sit næringsbrev, jf. lov om næringsbrev til vis-se fødevarevirksomheder § 11, stk. 1 fordelt på lovgivningenom skat og afgifter, pant på emballage, arbejdsmiljøforhold el-ler drift af restaurationsvirksomhed omfattet af lov om restau-rationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Rigsadvokaten er ikke gennem politiets sagsbehandlingssy-stem mv. i besiddelse af statistiske oplysninger om, hvor man-ge virksomheder der ved dom er blevet frakendt næringsbreveti medfør af lov om visse fødevarevirksomheder for overtrædel-se af lovgivningen om skatter og afgifter, pant på emballage,arbejdsmiljøforhold eller drift af restaurationsvirksomhed om-fattet af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevillingmv.Jeg kan imidlertid oplyse, at samtlige sager vedrørende lov omnæringsbrev til visse fødevarevirksomheder, hvor der varspørgsmål om at nedlægge påstand om rettighedsfrakendelse,indtil den 1. januar 2013 skulle forelægges rigsadvokaturen,der i perioden fra 2007 til den 1. februar 2013 har ført en ma-nuel oversigt over disse sager.Oversigten omfatter sager om overtrædelse af alle de love, derer nævnt i lov om visse fødevarevirksomheder § 11, stk. 1,herunder sager vedrørende skatter og afgifter, pant på emballa-ge, fødevarer, arbejdsmiljøforhold og drift af restau-rationsvirksomhed omfattet af lov om restaurationsvirksomhedog alkoholbevilling mv.Ved en manuel gennemgang af oversigten kan jeg på dennebaggrund oplyse, at Rigsadvokaten i perioden fra 2007 til fe-bruar 2013 har fået forelagt og senere modtaget indberetningom 27 domme, hvor der under sagen er nedlagt påstand om ret-tighedsfrakendelse i medfør af lov om næringsbrev til visse fø-devarevirksomheder.Jeg kan endvidere oplyse, at 22 af de forelagte sager bl.a. om-handler overtrædelse af lovgivningen om skatter og afgifter.Hovedparten af disse sager angår mindre erhvervsdrivende, derflere gange har overtrådt punktafgiftslovene ved ikke at have2
opbevaret følgesedler eller kvitteringer for afgiftspligtige va-rer, f.eks. slik og sodavand, samt undladt at føre et forskrifts-mæssigt regnskab, således at det ikke var muligt at kontrollere,om der var betalt afgift af de omhandlede varer. 20 af sagerneer endt med rettighedsfrakendelse.I fire af de forelagte sager er reglerne om pant på emballageovertrådt. De indberettede overtrædelser af reglerne om pantpå emballage indgår i alle fire tilfælde i sager mod mindre er-hvervsdrivende, hvor lovgivningen om skatter og afgifter tilli-ge er overtrådt. Der er sket rettighedsfrakendelse i alle fire sa-ger.Syv af de forelagte sager omhandler overtrædelse af fødevare-lovgivningen. I to af disse sager indgår desuden overtrædelseaf lovgivningen om skatter og afgifter. Fire af sagerne er endtmed rettighedsfrakendelse.Rigsadvokaten ses ikke at have fået forelagt sager med påstandom rettighedsfrakendelse for overtrædelse af lovgivningen omarbejdsmiljøforhold eller drift af restaurationsvirksomhed om-fattet af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevillingmv.På baggrund af oversigten over de indberettede domme kan jegsammenfattende oplyse, at virksomhederne i 22 ud af de 27 fo-relagte sager er blevet frakendt næringsbrevet i medfør af § 11i lov om visse fødevarevirksomheder.”Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til ministeriets besvarelse af 4. janu-ar 2013 af spørgsmål nr. 147 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
3