Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1220465_0001.png
1220465_0002.png
1220465_0003.png
Civilafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. februar 2013ProcesretskontoretCharlotte Christiansen2013-0030-1283683032
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 561 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. februar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (MFU).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano

Spørgsmål nr. 561 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, hvorfor kommissoriet for ”Udvalgfor varetagelse af skiftesagsbehandlingen” ikke omfatter enundersøgelse af mulige rationaliseringsgevinster ved en ned-læggelse af Sø- og Handelsretten, henset til at byretterne efterden seneste retskredsreform har mulighed for at behandlesamtlige de sager, der pt. behandles af Sø- og Handelsretten.”

Svar:

1. Med vedtagelsen af lov nr. 538 af 8. juni 2006 om ændring afretsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform),som trådte i kraft den 1. januar 2007, blev det bl.a. besluttet at vide-reføre Sø- og Handelsretten som en specialiseret ordinær domstol,som behandler de sagstyper, som er opregnet i retsplejelovens § 15,stk. 2, §§ 225 og 227 i første instans.Efter retsplejelovens § 15, stk. 2, behandler Sø- og Handelsrettenfølgende sager:Forbudssager om EF-varemærker, jf. varemærkelovens§§ 43 c og 43 d.Forbudssager om EF-design, jf. designlovens § 43.Sager om begrænsningsfonde, jf. sølovens kapitel 12.Begæringer om rekonstruktionsbehandling, konkurs ellergældssanering i de områder, der er henlagt under Køben-havns Byret, retten på Frederiksberg og retterne i Glostrupog Lyngby, jf. konkurslovens § 4.
Sø- og Handelsretten behandler efter retsplejelovens § 225, stk. 1,endvidere sager om:EF-varemærker, jf. varemærkelovens § 43 a, ogEF-design, jf. designlovens § 42.
Medmindre parterne har aftalt andet, kan endvidere følgende sageranlægges ved Sø- og Handelsretten, jf. retsplejelovens § 225, stk. 2:Internationale sager, hvor fagkundskab til internationaleerhvervsforhold har væsentlig betydning.Sager, hvor Forbrugerombudsmanden er part, og anven-delsen af lov om markedsføring eller lov om betalingstje-nester og elektroniske penge har væsentlig betydning.Sager, hvor anvendelsen af varemærkeloven, fællesmær-keloven, designloven, patentloven, lov om brugsmodeller2
eller lov om beskyttelse af halvlederprodukters udform-ning (topografi) har væsentlig betydning.Sager, hvor anvendelsen af konkurrenceloven har væsent-lig betydning.
Endelig kan byretten efter retsplejelovens § 227 efter anmodning fraen part henvise en sag, hvor fagkundskab til erhvervsforhold er afvæsentlig betydning, herunder vedrørende ansættelsesforhold mel-lem arbejdsgivere og deres ansatte, til behandling ved Sø- og Han-delsretten, hvis sagen er af principiel karakter.2. Det kan i forlængelse heraf oplyses, at det af kommissoriet for ud-valget om varetagelse af skiftesagsbehandlingen bl.a. fremgår, at ud-valget skal overveje, om varetagelsen af skiftesagsbehandlingen fort-sat bør ske ved samtlige byretter og Sø- og Handelsretten i sammeomfang som i dag, eller om varetagelsen af hele eller dele af skifte-sagsområdet (dvs. dødsboskiftesager, ægtefælleskiftesager samt in-solvenssager) kan effektiviseres og optimeres ved at samle opgave-varetagelsen.Det omhandlede tema indgår således i udvalgsarbejdet.Udvalget er blevet anmodet om at afgive betænkning inden den 1.september 2013.
3