Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1230379_0001.png
1230379_0002.png
1230379_0003.png
1230379_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
22. marts 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Klaus ToftgaardSagsnr.: 2013-0030-1286Dok.:686250
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 555 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. februar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 555 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren – med henblik på et eventuelt samråd om sik-kerhed på retspsykiatriske afdelinger - redegøre for, hvilke ini-tiativer regeringen vil tage for at stramme reglerne for udgangfra retspsykiatriske afdelinger, så det f.eks. sikres at en sagsom den i Risskov, hvor en morder stak af fra to kvindelige an-satte, som han var ude at gå tur med mindre end to måneder ef-ter, at han var blevet anbragt, kan undgås? Jf. artikel på bt.dkden 24. november 2012: "Farlig morder på flugt i Aarhus: Varpå udgang to måneder efter drabsdom".”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Den konkrete sag, der omtales i spørgsmålet, vedrører en epi-sode, hvor en mand, som ved dom af 28. september 2012 blevdømt til anbringelse på psykiatrisk afdeling, jf. straffelovens §16, stk. 1, jf. § 68, 2. pkt., flygtede under en ledsaget udgangfra Psykiatrisk Hospital, Risskov.Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en ud-talelse fra Østjyllands Politi og Statsadvokaten i Viborg.Østjyllands Politi har oplyst, at personalet på Psykiatrisk Hos-pital, Risskov, fredag den 23. november 2012 kl. 10.26 an-meldte, at den anbragte samme dag ca. kl. 9.50 var undvegetunder en ledsaget gåtur i området omkring hospitalet. Mandenhavde under udgangen været ledsaget af to personer fra hospi-talet.Østjyllands Politi iværksatte herefter en eftersøgning af denpågældende dels i området omkring Psykiatrisk Hospital ogdels ved Mols Linjen i Aarhus Havn, rutebilstationen og bane-gården. Herudover kontaktede politiet bl.a. den pågældendesfamilie, ligesom han blev efterlyst i medierne. Efterlysningengav anledning til en række henvendelser fra borgere om muligeobservationer af den pågældende, som dog ikke førte til yderli-gere.Østjyllands Politi anmodede herudover lørdag den 24. novem-ber 2012 Midt- og Vestsjællands Politi om at søge den pågæl-dende, idet man havde modtaget oplysning om, at han kunnevære i området omkring Holbæk.Østjyllands Politi har oplyst, at manden efterfølgende blev an-holdt søndag den 25. november 2012 efter selv at have kontak-2
tet politiet, og han blev herpå tilbageført til Psykiatrisk Hospi-tal, Risskov.Statsadvokaten i Viborg har henholdt sig til det, som Østjyl-lands Politi har anført. Statsadvokaten har endvidere bemær-ket, at det ikke er statsadvokaturen, som har meddelt tilladelsetil den omhandlede udgang.”Justitsministeriet kan herudover mere generelt oplyse, at efter reglerne ibekendtgørelse nr. 200 af 25. marts 2004 som ændret ved bekendtgørelsenr. 1184 af 6. december 2012 om udgangstilladelse mv. til personer, der eranbragt i hospital eller institution i henhold til strafferetlig afgørelse eller imedfør af farlighedsdekret (udgangsbekendtgørelsen), træffer overlægeneller statsadvokaten i nærmere angivne tilfælde afgørelse om udgang udenfor hospitalets område for personer, der er dømt til anbringelse i hospitalmv. for sindslidende.Overlægen kan således efter bekendtgørelsens § 2, stk. 1, bl.a. træffe afgø-relse om udgang uden for hospitalets område af højst 3 timers varighed in-den for samme døgn samt udgang med ledsagelse uden for hospitalets om-råde af mere end 3 timers varighed uden overnatning, når tilladelserne gi-ves enkeltvis. I øvrige tilfælde træffes afgørelse om udgang af statsadvoka-ten, jf. bekendtgørelsens § 2, stk. 3.Efter bekendtgørelsens § 3 skal der ved afgørelsen af, om der bør gives til-ladelse til udgang mv. – ud over behandlingsmæssige hensyn – navnliglægges vægt på hensynet til retssikkerheden, herunder de forhold, som harbegrundet dom til anbringelse i stedet for mindre indgribende foranstalt-ninger. Tilladelse til udgang betinges af, at den dømte under udgangen ik-ke begår strafbart forhold eller i øvrigt misbruger udgangstilladelsen. Til-ladelsen kan endvidere betinges af andre vilkår, som findes formålstjenligefor at undgå misbrug.Det fremgår således allerede af reglerne om meddelelse af udgangstilladel-se mv. til personer, der er anbragt i hospital eller institution i henhold tilstrafferetlig afgørelse, at der ved afgørelsen heraf skal lægges vægt på hen-synet til retssikkerheden og på baggrunden for, at den pågældende er dømttil anbringelse på hospital mv. Afgørelsen af, om der bør gives tilladelse tiludgang, beror i øvrigt på en konkret afvejning af de hensyn, der er nævnt ibekendtgørelsens § 3, herunder bl.a. også behandlingsmæssige hensyn.Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at Justitsministeriet – bl.a. som op-følgning på Justitsministeriets besvarelse af 15. april 2009 af spørgsmål nr.3
S 1864 – anmodede Rigsadvokaten om at vurdere behovet for yderligerevejledning om eller præcisering af de procedurer, der skal følges i forbin-delse med udgang mv. I forlængelse heraf afgav Rigsadvokaten ved brevaf 23. november 2009 en udtalelse, hvoraf det bl.a. fremgår, at det er Rigs-advokatens indtryk, at der kun sjældent sker misbrug af udgangstilladelser,som er meddelt i medfør af udgangsbekendtgørelsen.På den anførte baggrund har der efter Justitsministeriets opfattelse ikkeumiddelbart været behov for yderligere vejledning om eller præcisering afde procedurer, der skal følges ved meddelelse af udgangstilladelse mv.Det kan endelig oplyses, at Justitsministeriet – på baggrund af nogle for-slag fra Rigsadvokaten – for tiden overvejer, om der skal foretages en ge-nerel revision af udgangsbekendtgørelsen.
4