Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1245542_0001.png
1245542_0002.png
1245542_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. maj 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1273676264
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 540 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. februar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 540 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren gøre det vanskeligere for identitetstyve at ud-nytte andre personers identitet – f.eks. på internettet – og hvor-dan vil ministeren i bekræftende fald gøre dette?”

Svar:

1.

Regeringen tager problemet med identitetstyveri og identitetsmisbrugmeget alvorligt. Der er behov for en bredspektret indsats, som involvererpolitiet i forhold til at opklare og forebygge de forbrydelser, der er forbun-det hermed, men som tillige involverer en række andre myndigheder samtden enkelte borger og de relevante virksomheder og brancheorganisatio-ner.Foruden den politimæssige indsats er der således iværksat en række initia-tiver på området.

2.

Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 221 (Alm.del) fra Folketingets Retsudvalg, har der mellem Justitsministeriet ogØkonomi- og Indenrigsministeriet været drøftelser med henblik på at af-dække tilfælde, hvor tildeling af nyt personnummer kan have en effekt irelation til at forebygge yderligere identitetsmisbrug.Med afsæt i disse drøftelser vil økonomi- og indenrigsministeren i næstefolketingssamling søge at tilvejebringe den fornødne lovhjemmel til at til-dele nyt personnummer til ofre for identitetsmisbrug i helt særlige tilfælde.

3.

Som økonomi- og indenrigsministeren endvidere oplyste under denmundtlige besvarelse den 4. april 2013 af samrådsspørgsmål O og P fraFolketingets Kommunaludvalg, vil regeringen tage initiativ til, at problem-stillingen vedrørende fornøden identitetskontrol ved køb på internettet rej-ses over for de relevante virksomheder og brancheorganisationer.

4.

Det er samtidig et led i regeringens forbrugerpolitiske eftersyn, at derskal ske en strukturering og effektivisering af den eksisterende rådgiv-ningsindsats i forhold til identitetstyveri. Dette arbejde er forankret i Digi-taliseringsstyrelsen, hvor der er oprettet et interessentforum med deltagelseaf en række offentlige og private organisationer og virksomheder herunderJustitsministeriet, Datatilsynet, Erhvervsstyrelsen, Indenrigs- og Økono-miministeriet, Rigspolitiet, Danmarks Tekniske Universitet, Forbrugerrå-det, Det Kriminalpræventive Råd, Finansrådet, Nets og Experian m.fl.2
Digitaliseringsstyrelsen har overfor ministeriet oplyst, at det er hensigten,at erfaringerne fra interessentforummet skal anvendes til at samle, struktu-rere og udbygge den information og rådgivning om identitetstyveri, som idag findes spredt på offentlige og private hjemmesider. Til dette formål vilDigitaliseringsstyrelsen i 2013 lancere en samlet informationsportal omidentitetstyveri.På nuværende tidspunkt kan vejledning om forebyggelse af identitetstyveriog identitetsmisbrug samt rådgivning til personer, som er blevet udsat her-for, blandt andet findes på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.Som det endvidere fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr.220 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, har Rigspolitiet, Det Krimi-nalpræventive Råd og Digitaliseringsstyrelsen udarbejdet 10 gode råd til atundgå identitetstyveri, som er blevet gjort tilgængelige via en rækkehjemmesider.Og der har i den årlige kampagne ”Netsikker Nu!” i 2012 været sat fokuspå at fremme sikker adfærd blandt borgere på internettet.

5.

Ministeriet kan endvidere henvise til, at der med ikrafttrædelsen af lovnr. 558 af 18. juni 2012 om ændring af lov om Det Centrale Personregister,lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge, lov om folkesko-len og sundhedsloven med virkning fra den 1. december 2012 er indført etkrav om, at anmeldelse af flytning skal ske ved anvendelse af den digitaleanmeldelsesløsning, som tilflytningskommunen stiller til rådighed, med-mindre særlige forhold gør sig gældende, jf. lov om Det Centrale Person-register § 12, stk. 3.Herved er den fremgangsmåde, som tidligere er set anvendt, hvor en ger-ningsmand i forbindelse med bestilling af varer på internettet ved brug afet stjålet kreditkort udgav sig for at være forurettede og gennemførte enflytteanmeldelse, hvorved de bestilte varer blev sendt til en af gernings-manden bestemt adresse, blevet vanskeliggjort.

6.

Endelig kan det oplyses, at der den 5. september 2012 er bevilget278.400 kr. af Justitsministeriets Forskningspulje til et forskningsprojektom internetkriminalitet, herunder bl.a. med fokus på identitetstyveri, underledelse af Peter Kruize, lektor ved Københavns Universitet.
3