Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1245540_0001.png
1245540_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. maj 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1273676254
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 539 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. februar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 539 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren tage initiativer til, at det skal koste en ekstrastreng straf, hvis man stjæler en anden persons identitet ogmisbruger denne?”

Svar:

Justitsministeriet forstår spørgsmålet således, at det skal være en straf-skærpende omstændighed, hvis der som led i en lovovertrædelse kan sigesat være sket tyveri eller misbrug af en persons identitetsoplysninger.Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at Rigspolitiet har oplyst, atidentitetstyveri eller anden form for identitetsmisbrug som altovervejendehovedregel sker med henblik på at begå anden kriminalitet, herunder navn-lig forskellige former for berigelseskriminalitet, hacking, databedragerisamt chikane og trusler. Identitetstyveri eller lignende tjener således sommiddel til at begå andre former for kriminalitet.Strafferammerne for ovennævnte lovovertrædelser varierer, men kan i dealvorligste tilfælde af berigelseskriminalitet medføre fængsel i op til 8 år,jf. straffelovens § 286, stk. 2.Der er efter Justitsministeriets opfattelse med de gældende regler om straf-udmåling allerede mulighed for ved strafudmålingen at tage højde for derelevante konkrete omstændigheder i forbindelse med eksempelvis beri-gelseskriminalitet, der begås ved misbrug af en anden persons identitet.Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at der ved straffens fastsæt-telse skal anvendes de almindelige strafudmålingsregler i straffelovens 10.kapitel. Det fremgår heraf, at der ved straffens fastsættelse bl.a. skal læg-ges vægt på lovovertrædelsens grovhed, herunder den med lovovertrædel-sen forbundne skade, fare og krænkelse, jf. straffelovens § 80, stk. 1 og 2.Det skal endvidere i almindelighed indgå som skærpende omstændighed,hvis gerningen er udført af flere i forening, er særlig planlagt eller led iomfattende kriminalitet, jf. straffelovens § 81, nr. 2 og 3.Justitsministeren har ikke umiddelbart planer om lovændringer af den ka-rakter, som spørgeren lægger op til.
2