Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1220445_0001.png
1220445_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
27. februar 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0030-1266Dok.:674051
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 524 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. januar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 524 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, om der i Direktoratet for Kriminal-forsorgens og Rigsadvokatens overvejelser om prøveudskriv-ning i sager om forvaringsdømte, der ved løsladelsen i henholdtil dom skal udvises af Danmark, indgår overvejelser, som ikkeindgår i sager, hvor forvaringsdømte ikke skal udvises. Mini-steren bedes i forlængelse heraf oplyse, om Direktoratet forKriminalforsorgen og Rigsadvokaten i sager, hvor en forva-ringsdømt ved en prøveudskrivning i henhold til dom skal ud-vises af Danmark, samarbejder med den diplomatiske repræ-sentation for det land, som den forvaringsdømte skal udvisestil, med henblik på at få afklaret, hvorledes udvisningen i prak-sis skal gennemføres.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra henholdsvis Rigsadvokaten og Direktoratet for Kriminalfor-sorgen.Der henvises i den forbindelse til den samtidige besvarelse af spørgsmålnr. 522 og 523 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.Direktoratet for Kriminalforsorgen har i øvrigt oplyst følgende:”Direktoratet finder ikke at burde udtale sig nærmere om detnævnte spørgsmål, idet dette for tiden indgår i behandlingen afen konkret sag ved domstolene.Det kan dog generelt oplyses, at der ved vurderingen af, omder kan anbefales en ændring eller ophævelse af en forvarings-dom, tages udgangspunkt i den forvaredes farlighed og afso-ningsforløb. Der foretages således en konkret og aktuel vurde-ring af, om der er risiko for recidiv til ny ligeartet kriminalitet.I denne vurdering skal, udover de lægelige oplysninger, indgåoplysninger om det hidtidige afsoningsforløb, herunder om denforvarede har været i stand til at administrere de lempelser i af-soningsforløbet, som den forvarede har fået, herunder udgang,eventuelt ophold i åbent fængsel og udstationering til en afkriminalforsorgens pensioner.”Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at det i givet fald er politiet, der omnødvendigt er involveret i den praktiske gennemførelse af udsendelsen itilfælde, hvor en person i henhold til en strafferetlig dom skal udvises afDanmark.2