Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. februar 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1255661876
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 501 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. januar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 501 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”I 2007 besluttede man at styrke indsatsen over for jalousidrabog andre alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser, hvor manbl.a. oprettede særlige enheder i politikredsene (jf. Rigspoliti-ets skrivelse af 23. aug. 2007 om en overordnet strategi på om-rådet). Vil ministeren redegøre for, hvordan en styrket indsatsharmonerer med de oplysninger, der kom frem i P1 dokumen-taren den 10. januar 2013 om voldsramte kvinder, og vil mini-steren redegøre for, hvorvidt den styrkede indsats er blevetevalueret eller forventes evalueret i den nærmeste fremtid?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet kan oplyse, at indsatsen mod jalousidrab ogandre alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser i den tidligereflerårsaftaleperiode blandt en række andre emner var angivetsom et prioriteret indsatsområde for dansk politi. I den forbin-delse udarbejdede Rigspolitiet en national strategi for en styr-ket indsats mod jalousidrab og andre alvorlige samlivsrelatere-de forbrydelser. Politiindsatsen har således frem til udgangenaf 2010 taget udgangspunkt i denne strategi.Der er i de seneste år på henholdsvis nationalt og lokalt planindsamlet en betydelig viden på området, og det er såledesRigspolitiets vurdering, at der ikke længere er samme behovfor den nationale styring af den politimæssige indsats, som dertidligere har været.Med henblik på at kunne gennemføre en indsats, der er tilpas-set de lokale forhold, er indsatsen på området fra 2011 foran-kret i de enkelte politikredse, som prioriterer indsatsen på bag-grund af en vurdering af de lokale forhold og det lokale krimi-nalitetsbillede.Indsatsen tager således med inddragelse af de erfaringer, der ergjort på området de seneste år, fortsat udgangspunkt i de prin-cipper, der fremgik af strategiplanen på området.2.
Herudover kan Rigspolitiet oplyse, at polititjenestemændsom led i udførelsen af stations- og patruljetjeneste ofte kom-mer i kontakt med vidner, forurettede og gerningsmænd i situa-tioner, der vedrører samlivsrelateret vold.Ved tilrettelæggelsen af politiets grunduddannelse lægges derderfor stor vægt på, at politiet i sådanne situationer er i stand til2
at varetage opgaverne professionelt over for alle parter. Underuddannelsen er der således fokus på vejledning, støtte og råd-givning af bl.a. forurettede, børn og andre ofre for vold, lige-som de politistuderende uddannes til at være hjælpsomme samtservice- og ansvarsbevidste i de situationer, som de forventesat skulle løse under deres praktiske politiarbejde.Samlivsrelateret vold har – udover den direkte forurettede –typisk flere ofre, hvorfor politiuddannelsen generelt har storfokus på alle involverede parter i disse sager.På politiets grunduddannelse undervises der i flere forløb i be-handling af sager om samlivsrelateret vold. I undervisningen,der foruden egne lærerkræfter forestås af eksterne eksperter,gennemgås relevant materiale om forebyggelse og straffor-følgning i sager om samlivsrelateret vold samt anvendelse afandre sanktioner, herunder bortvisning og tilhold.Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at Rigspolitiets Uddannel-sesafdeling har et særligt samarbejde med Dansk Kvindesam-funds Krisecenter. Alle politistuderende besøger et krisecenter,i hvilken forbindelse der holdes foredrag. Dette giver de stude-rende indblik i og forståelse for arbejdet med kvinder, der harværet udsat for fysisk eller psykisk vold mv. samt de særligehensyn, der i den forbindelse skal tages til ofrene. Klasselærer-ne og psykologiunderviserne deltager også i disse besøg, såle-des at der efterfølgende kan inddrages erfaringer og viden i dentværfaglige undervisning.Alle politistuderende aflægger ligeledes besøg på Center forSeksuelle Overgreb, hvor de studerende bl.a. modtager under-visning vedrørende samlivsvoldtægtsofre. I den forbindelse in-troduceres såvel socialrådgivning som psykologisk hjælp til of-rene på centrene.Rigspolitiets Uddannelsesafdeling er endvidere fast repræsen-teret i Landsorganisationen Af Kvindekrisecentres netværk,hvilket bidrager til udvikling af undervisningen.3.
Rigspolitiet kan herudover oplyse, at Rigspolitiet primo2012 foretog en høring af landets politikredse vedrørende sta-tus på gennemførelsen af den del af punkt 25 i den tidligere re-geringens nationale strategi til bekæmpelse af vold i nære rela-tioner fra juni 2010, der omhandler aktiviteterne i politikredse-ne.På baggrund af politikredsenes svar kunne Rigspolitiet konsta-tere, at der overordnet er stor fokus på området i landets politi-kredse. Flere af landets politikredse har allerede afholdt ellerplanlægger at afholde en temadag om bekæmpelse af vold inære relationer. Herudover har flere politikredse udarbejdet3
operationsplaner for den politimæssige indsats i forbindelsemed jalousidrab og andre alvorlige samlivsrelaterede forbry-delser. Endelig er der i flere politikredse etableret netværks-grupper med deltagelse af bl.a. politi og kommune, og i flerepolitikredse er der endvidere etableret eller ved at blive etable-ret et samarbejde med organisationen ”Dialog mod vold”.På denne baggrund har Rigspolitiet ikke aktuelle planer om enevaluering af indsatsen på området eller oprettelse af en task-force.”Der kan i øvrigt henvises til de samtidige besvarelser af spørgsmål nr. 497og 498 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
4