Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1220288_0001.png
1220288_0002.png
1220288_0003.png
1220288_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. februar 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0030-1255661857
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 498 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. januar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 498 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvordan vil ministeren sikre, at politiet fremover griber indog sørger for, at der bliver sendt assistance, hvis en kvinde erbange for at blive overfaldet af en nuværende eller forhenvæ-rende samlever, jf. at journalister fra Danmarks Radio P1 harringet rundt til landets krisecentre for voldsramte kvinder, hvor30 ud af 40 centre har oplevet, at voldsramte kvinder ikke kanfå hjælp fra politiet?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1.Rigspolitiet kan i den anledning indledningsvis oplyse, at
polititjenestemænd som led i udførelsen af stations- og patrul-jetjeneste ofte kommer i kontakt med vidner, forurettede oggerningsmænd i situationer, der vedrører samlivsrelateret vold.Ved tilrettelæggelsen af politiets grunduddannelse lægges derderfor stor vægt på, at politiet i sådanne situationer er i stand tilat varetage opgaverne professionelt over for alle parter. Underuddannelsen er der således fokus på vejledning, støtte og råd-givning af bl.a. forurettede, børn og andre ofre for vold, lige-som de politistuderende uddannes til at være hjælpsomme samtservice- og ansvarsbevidste i de situationer, som de forventesat skulle løse under deres praktiske politiarbejde.

2.

Ifølge retsplejelovens § 742, stk. 2, påhviler det politiet efteranmeldelse eller af egen drift at iværksætte en efterforskning,når der er rimelig formodning om, at et strafbart forhold, somforfølges af det offentlige, er begået.Politiets og anklagemyndighedens behandling af sager omsamlivsrelaterede personfarlige forbrydelser er nærmere be-skrevet i Rigsadvokatens Meddelelse nr. 3/2008. Det fremgåraf meddelelsen, at i sager om samlivsrelateret vold mv. kan detvære vanskeligt for den forurettede at indgive politianmeldelsemod en person, som forurettede har eller har haft en tættere fø-lelsesmæssig relation til. Det bør derfor ikke alene bero på denforurettede, om der fra samfundets side skal gribes ind over forpersonfarlig kriminalitet, og politiet skal derfor være særligopmærksom på undersøgelse af tilfælde, hvor der kan væreudøvet personfarlig kriminalitet i samlivsrelationer.Når der er indledt efterforskning, skal politiet derfor hurtigstmuligt vejlede forurettede om reglerne for beskikkelse af bi-standsadvokat, om adgangen til at få påkendt borgerlige krav2
under straffesagen, om muligheden for at få erstatning oggodtgørelse fra staten efter lov om erstatning til ofre for for-brydelser og om muligheden for at få støtte ved en offerråd-givning. Retningslinjer for denne vejledning findes i Rigsad-vokatens Meddelelse nr. 8/2007 om vejledning, orientering ogunderretning af forurettede i straffesager, udpegning af en kon-taktperson for forurettede og vidner mv.Der kan endvidere være grundlag for at vejlede forurettede ommuligheden for udlevering af overfaldsalarm. Denne ordninger primært rettet mod kvinder, der har været udsat for vold fraen tidligere samlever eller ægtefælle, og hvor der foreligger ensærlig risiko for nye voldelige overfald mod den pågældende.Endelig kan der også være grundlag for at vejlede om mulig-hederne for at bortvise sigtede fra hjemmet og meddele denpågældende tilhold i medfør af bortvisningsloven.

3.

Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at såfremt henvendelsentil politiet sker via et alarmopkald på 112, vil den i første om-gang blive håndteret af politiets beredskab.Beredskabet i de enkelte politikredse er som udgangspunkt ba-seret på det aktuelle antal patruljekøretøjer, der på et givettidspunkt er til rådighed for vagtcentralen, som har ansvaret forden operative disponering i den enkelte politikreds. Antallet afpatruljer i beredskabet er differentieret i forhold til tidspunktpå døgnet og ugedag, ligesom fordelingen er foretaget på bag-grund af analyser over det forventede antal opgaver på den en-kelte vagt.Når der modtages et alarmopkald af politimæssig karakter påen alarmcentral, sendes opgaven videre til den relevante politi-kreds, der prioriterer opgaven ud fra, hvad der i øvrigt sker ipolitikredsen på det givne tidspunkt.Alarmopkald om voldelige overfald vil i den forbindelse bliveprioriteret meget højt. I forhold til den beredskabsmæssige di-sponering vil det have betydning, om alarmopkaldet går på enhændelse, der foregår her og nu.”
Det skal afslutningsvis nævnes, at regeringen ser med stor alvor på voldmod kvinder og andre samlivsrelaterede forbrydelser. Det er helt afgøren-de, at disse sager behandles professionelt og målrettet, herunder at anmel-delser fra forurettede tages alvorligt.Som det fremgår af Rigspolitiets udtalelse, er politiet da også allerede me-get opmærksomme på behandlingen af denne type sager.3
Der henvises i den forbindelse til Rigspolitiets udtalelse ovenfor og til Ju-stitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 501 (Alm. del) fraFolketingets Retsudvalg.
4