Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1213686_0001.png
1213686_0002.png
1213686_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
8. februar 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0030-1251Dok.:660995
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 490 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. januar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 490 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, om der i 2012 i Københavnsområdeter sket en stigning i antallet af overgreb, hvor en eller fleregerningsmænd har brugt en lovlig eller ulovlig kniv i forbin-delse med overgrebet/overfaldet.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Til brug for besvarelsen af Justitsministeriets anmodning harRigspolitiet indhentet et bidrag fra Københavns Politi.Københavns Politi har i den anledning oplyst, at politikredsenhar foretaget en søgning i POLSAS efter anmeldelser underkategorien ”forbrydelser mod liv og legeme”, som omfatterstraffelovens §§ 237-241 og §§ 244-246, hvorunder der er an-vendt kniv eller dolk.Søgningen viser, at der i 2010 er anmeldt i alt 55 sager, i 2011er der anmeldt i alt 78 sager og i 2012 er der anmeldt i alt 106sager.Københavns Politi har endvidere oplyst, at bekæmpelse af denborgernære og utryghedsskabende kriminalitet, herunder per-sonfarlig kriminalitet, er et prioriteret område i forbindelsemed den politimæssige indsats. Københavns Politi har i denforbindelse blandt andet i samarbejde med Københavns Kom-mune foretaget en række tiltag, således at borgerne trygt kanfærdes i byen, herunder i nattelivet. Med henblik på at tilpasseindsatsen efter forholdene og derved udføre indsatsen så hen-sigtsmæssigt som muligt, følger politiet løbende kriminalitets-udviklingen inden for den borgernære kriminalitet.Herudover har Københavns Politi oplyst, at politikredsen -bl.a. på baggrund af udviklingen i antallet af anmeldelser afpersonfarlige forbrydelser, hvor der er anvendt kniv - iværksat-te en særlig plan for den tryghedsskabende og forebyggendeindsats mod våben og personfarlig kriminalitet i by- og natteli-vet i København fra den 30. november 2012 til den 1. januar2013. Der blev som supplement hertil indført en visitationszo-ne, der blandt andet dækkede indre by.Københavns Politi har supplerende oplyst, at politikredsenfortsætter den tryghedsskabende og forebyggende indsats medsærlig fokus på bekæmpelse af den borgervendte kriminalitet i2013. Det indgår således som mål i resultatkontrakten for Kø-2
benhavns Politi 2013, at befolkningens tryghed skal styrkesgennem en stærk lokal indsats rettet mod den borgervendte ogutryghedsskabende kriminalitet, herunder voldskriminalitet. Idenne indsats indgår en række tiltag, herunder Tryg By-indsatsen i samarbejde med Københavns Kommune.Københavns Politi har herudover oplyst, at bekæmpelse af per-sonfarlig kriminalitet og besiddelse af knive mv. i det offentli-ge rum ligeledes indgår i den særligt fokuserede indsats modrocker- og bandemiljøet, der også er omfattet af resultatkon-trakten for 2013. Den politimæssige indsats på dette område eri øvrigt blevet yderligere intensiveret i forbindelse med de se-neste hændelser inden for dette miljø. Samtidig er der fortsatetableret visitationszone i København på baggrund af bande-konflikten, dog således at afgrænsningen nu er ændret lidt iforhold den tidligere visitationszone, idet den er tilpasset denaktuelle situation.Københavns Politi har afslutningsvis oplyst, at politikredsenogså fremover vil følge kriminalitetsudviklingen og i lyset afudviklingen til stadighed vil justere indsatsen rettet mod våbenog personfarlig kriminalitet efter de konkrete forhold.”
3