Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
12. februar 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0030-1250Dok.:660983
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 488 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. januar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Anders Herping Nielsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 488 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for, om anklagemyndigheden ikraft af objektivitetsprincippet er forpligtet til at søge at for-hindre en dom mod en dansk statsborger i en anden stat for etforhold, hvor anklagemyndigheden selv mener, at der er taleom frivillig tilbagetræden fra forsøg, samt generelt redegørefor, hvordan anklagemyndigheden i kraft af objektivitetsprin-cippet bør forholde sig, når en dansk statsborger er tiltalt forsamme forhold i en anden stat, som anklagemyndigheden selvmener er straffrit pga. frivilligt tilbagetræden fra forsøg.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Det såkaldte objektivitetsprincip er lovfæstet i retsplejelovens§ 96, stk. 2, der har følgende ordlyd:”§96.
De offentlige anklageres opgave er i forbindel-se med politiet at forfølge forbrydelser efter reglerne idenne lov.Stk. 2.De offentlige anklagere skal fremme enhversag med den hurtighed, som sagens beskaffenhed til-lader, og derved ikke blot påse, at strafskyldige dragestil ansvar, men også at forfølgning af uskyldige ikkefinder sted.”Objektivitetsprincippet indebærer, at anklagemyndigheden harpligt til også at tage enhver omstændighed, der tyder på enmistænkts uskyld, i betragtning ved behandlingen af en straffe-sag. Princippet er et fundamentalt princip i den danske straffe-retspleje og anses for en væsentlig retssikkerhedsgaranti.Retsplejeloven og principperne i den danske strafferetsplejegælder for den danske anklagemyndighed ved behandlingen afdanske straffesager og ved gennemførelsen af straffeprocessu-elle skridt i Danmark.Med hensyn til en straffesag der behandles i udlandet af ved-kommende lands retsforfølgende myndigheder, vil det tilsva-rende være det pågældende lands nationale strafferetlige reglerog straffeprocesregler og -principper, der finder anvendelseved myndighedernes behandling af sagen. Dette gælder også itilfælde, hvor den pågældende udenlandske straffesag som om-talt i udvalgets spørgsmål angår en dansk statsborger.
2
Regler og principper i den danske strafferetspleje gælder somudgangspunkt ikke for de udenlandske myndigheders behand-ling af en sådan straffesag, og den danske anklagemyndighedhar ligeledes ingen beføjelser med hensyn til behandlingen afden pågældende sag i udlandet.”
3