Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1212159_0001.png
1212159_0002.png
1212159_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. februar 2013PolitikontoretThomas Lindberg Brædder2013-0030-1239654657
Hermed sendes foreløbig besvarelse af spørgsmål nr. 470 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. januar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 470 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren som opfølgning på svar på REU alm. delspørgsmål 280 redegøre nærmere for:a. de regler der kommer til at gælde for sletning af fingeraftrykb. hvor mange ressourcer der forventes anvendt til sletning affingeraftryk.c. hvorvidt Norge, Sverige og Tyskland har valgt at implemen-tere tilsvarende regler for sletning af fingeraftryk?”

Svar:

1.

Justitsministeriet kan indledningsvis oplyse, at der ved lov nr. 405 af 21.april 2010 om ændring af lov om Det Centrale Dna-profil-register blevgennemført en ændring af de danske regler for opbevaring af dna-profilerfor sigtede, men ikke dømte, personer.Ændringen medførte, at oplysninger om dna-profiler vedrørende sigtede,men ikke dømte, personer skal slettes efter 10 år fra frifindelse, afgørelseom påtaleopgivelse eller tiltalefrafald uden vilkår.Baggrunden for ændringen var en dom afsagt af Den Europæiske Menne-skerettighedsdomstol den 4. december 2008 (S. og Marper mod Storbri-tannien), hvori Menneskerettighedsdomstolen fandt, at Storbritannien hav-de krænket artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention omret til respekt for privatlivet og familielivet.Som det fremgår af de almindelige bemærkninger til lovforslaget, hvori dedanske regler for opbevaring af dna-profiler for sigtede, men ikke dømte,personer foreslås ændret (L 90), vil Justitsministeriet som opfølgning pådommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol endvidere ad-ministrativt fastsætte nye regler for opbevaring mv. af fingeraftryk.De pågældende administrative regler, som for tiden er under udarbejdelse iJustitsministeriet, forventes at komme til at svare til de gældende regler foropbevaring af dna-profiler for sigtede, men ikke dømte, personer, jf. pkt.4.2 i det nævnte lovforslags almindelige bemærkninger.

2.

Justitsministeriet har endvidere til brug for besvarelsen af spørgsmåletindhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der blandt andet har oplyst følgen-de:”Rigspolitiet har iværksat et arbejde til etablering af en auto-2
matiseret slettefunktion til sletning af fingeraftryk i Det Cen-trale Fingeraftryksregister for sigtede, men ikke dømte, perso-ner efter 10 år.Der er imidlertid endnu ikke udarbejdet nærmere procedure fordannelsen af slettelister til Det Centrale Fingeraftryksregister,hvorfor det endnu ikke er muligt at estimere, hvor mange res-sourcer der forventes anvendt til sletning af disse oplysninger.Hertil kommer, at det på nuværende tidspunkt heller ikke ermuligt at vurdere omfanget af eventuelle ressourcer til supple-rende manuel sletning af disse oplysninger, da udstrækningenaf den automatiserede model endnu ikke er klarlagt.Rigspolitiet har anmodet Norge, Sverige og Tyskland om bi-drag til besvarelsen af spørgsmålet i forhold til disse landesregler.I den anledning kan det oplyses, at en persons fingeraftryk slet-tes fra det norske fingeraftryksregister, når den pågældende harfået sin sag endeligt afgjort som ikke skyldig.En persons fingeraftryk skal slettes fra det svenske fingeraf-tryksregister senest tre måneder efter, den pågældende personer slettet fra ”Misstankeregisteret” og/eller ”Belastningsregi-steret” (Kriminalregisteret).”Rigspolitiet har endnu ikke modtaget bidrag fra Tyskland. Når disse op-lysninger foreligger, vil Justitsministeriet vende tilbage til sagen.Tilvejebringelsen af oplysninger om retstilstanden i andre lande kan erfa-ringsmæssigt være ressource- og tidskrævende. Det må derfor forventes, atder kan gå nogen tid – eventuelt flere måneder – før de ønskede oplysnin-ger foreligger.
3