Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1265683_0001.png
1265683_0002.png
1265683_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. juni 2013IndfødsretskontoretJesper Jarnit2013-0030-1230725629
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 459 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. januar 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 459 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, om der i den engelske og fran-ske lovgivning findes muligheder for at fratage udlændinge etallerede tildelt statsborgerskab for verbalt at opildne til et hadmod demokratiet, landets politiske system og samfundsorde-nen.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse via den danske ambassade i Paris, der – på baggrund af en hen-vendelse til Indenrigsministeriet i Frankrig – har oplyst følgende om mu-lighederne for fratagelse af fransk statsborgerskab:”Man kan fratage en udlænding et allerede tildelt statsborgerskab itilfælde af domfældelse for terrorisme- eller spionageaktiviteter,medmindre den pågældende derved bliver statsløs. Lovteksten fore-findes i artikel 25 i den franske civillov.Det er i Frankrig en meget sjælden procedure. Sidste gang artiklenblev taget brug var i midten af halvfemserne i forbindelse med ræk-ken af attentater i den parisiske metro.”Der vedlægges til orientering uddrag af den franske civillov.Den danske ambassade i London har – på baggrund af en henvendelse tilIndenrigsministeriet i Storbritannien (Home Office) – oplyst følgende ommulighederne for fratagelse af britisk statsborgerskab for verbalt at opildnetil et had mod demokratiet, landets politiske system og samfundsordenen:”Storbritanniens statsborgerskabslovgivning muliggør, at britiskestatsborgere kan fratages deres statsborgerskab, uanset om vedkom-mende er britisk statsborger fra fødslen eller har opnået denne vedansøgning senere. Grundlaget for sådan fratagelse af statsborgerskaber, at dette er ”til gavn for/befordrende for almenvellet” (”conduciveto the public good”).En fratagelse af statsborgerskab må imidlertidikke føre til, at vedkommende bliver statsløs.Regeringen har udtalt, at en fratagelse af statsborgerskab på bag-grund af hensynet til almenvellet er passende bl.a. i tilfælde af ”uac-ceptabel adfærd”.”Uacceptabel adfærd” er blevet defineret som:- skrivning, produktion, udgivelse eller distribuering af materialer,2
- offentlige taler, herunder prædiken,- drift af en hjemmeside,- anvendelse af en betroet stilling som f.eks. lærer, samfunds- ellerungdomsleder,hvor der udtrykkes synspunkter, som:- fremkalder, retfærdiggør eller forherliger terror for at fremme ensærlig tro,- søger at provokere andre til terrorhandlinger,- anstifter anden alvorlig kriminel aktivitet eller søge at provokereandre til alvorlige kriminelle handlinger, eller- fremmer had, som kan føre til vold mellem befolkningsgrupperne iStorbritannien.På dette grundlag kan det derfor være muligt inden for den britiskelovgivning at fratage statsborgerskab fra en person, der verbalt hartilskyndet til had mod demokratiet og det britiske politiske systemeller samfundsorden.”
3