Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1202867_0001.png
1202867_0002.png
1202867_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
10. januar 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-1214641711
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 433 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. december 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 433 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, hvilke praktiske foranstaltninger, der ersat i værk på baggrund af lovændringen i 2010 vedrørende DetCentrale Dna-profil-register (frist for sletning af oplysningerom dna-profiler), herunder hvorvidt der er slettet oplysningerom dna, fingeraftryk og/eller foretaget andet?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan for så vidt angår oplysninger i Det CentraleDna-profilregister oplyse, at der med ændringen af lov om DetCentrale Dna-profilregister, der trådte i kraft den 1. august2010, bl.a. skal ske sletning af oplysninger om oprindeligt sig-tede personer, som ikke er blevet dømt, når der er forløbet 10år fra, at de pågældende er blevet frifundet, eller der er truffetafgørelse om påtaleopgivelse eller tiltalefrafald uden vilkår,medmindre de pågældende på ny er blevet sigtet i en sag, derberettiger til registrering i dna-registeret.På denne baggrund har Rigspolitiet løbende siden lovensikrafttræden på baggrund af udtræk fra andre af politiets regi-stre manuelt søgt at udfinde samtlige relevante sager om per-soner, hvori der i henhold til lovændringen i 2010 skulle fore-tages sletning, hvorefter oplysningerne i Det Centrale Dna-profilregister om de pågældende er blevet slettet. Rigspolitiethar sideløbende hermed iværksat et arbejde til etablering af enautomatiseret slettefunktion for disse oplysninger, som dogendnu ikke er etableret.For så vidt angår oplysninger i Det Centrale Fingeraftryksregi-ster kan Rigspolitiet oplyse, at Rigspolitiet foretager sletning afoplysninger i registeret efter gældende administrativ praksissom udgangspunkt, når den pågældende er fyldt 80 år, eller 2år efter den pågældende er afgået ved døden. Når helt særligeomstændigheder foreligger, kan sletning af registrerede finger-aftryk ske tidligere. Det gælder blandt andet i tilfælde, hvor deter åbenbart, at den pågældende har været sigtet med urette, ek-sempelvis når det er klarlagt, at der er tale om forveksling meden anden person.Det fremgår af bemærkningerne til lov om ændring af lov omDet Centrale Dna-profil-register fra 2010, hvorved det blevfastsat, at oplysninger om dna-profiler vedrørende sigtede, menikke dømte personer, skal slettes efter 10 år fra frifindelse, af-gørelse om påtaleopgivelse eller tiltalefrafald uden vilkår, at2
der ved bekendtgørelse skal fastsættes tilsvarende regler i rela-tion til fingeraftryk. Rigspolitiet afventer udstedelse af disseregler, førend registrerede fingeraftryk vil blive slettet i DetCentrale Fingeraftryksregister i overensstemmelse med dennævnte tilkendegivelse i bemærkningerne.”
Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til ministeriets samtidige besvarelseaf spørgsmål 280 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
3