Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1206615_0001.png
1206615_0002.png
1206615_0003.png
1206615_0004.png
1206615_0005.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
21. januar 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: MDTSagsnr.: 2012-0030-1217Dok.:642294
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 427 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. december 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 427 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvor mange task forces der eroprettet inden for ministerens ressort, hvornår disse er oprettet,samt hvilket formål de enkelte task forces tjener.”

Svar:

Justitsministeriet er ikke bekendt med en præcis definition af begrebet”task force”, eller at der skulle findes nærmere retningslinjer for, hvornårbegrebet bruges. Ministeriet har derfor forstået spørgsmålet således, at derønskes oplysninger om eksisterende arbejdsgrupper eller andre former forindsatser inden for ministeriets ressort, som den ansvarlige myndighed harvalgt at benævne ”task force”.Justitsministeriet kan oplyse, at ministeriet i foråret 2012 har oprettet entask force, som skal fremme dels afviste asylansøgeres frivillige hjemven-den, dels tvangsmæssig udsendelse af afviste asylansøgere, som ikke vilrejse hjem frivilligt.Det kan endvidere oplyses, at regeringen, Enhedslisten, Liberal Allianceog Det Konservative Folkeparti med indgåelsen af aftalen om kriminalfor-sorgens økonomi i 2013-2016 i november 2012 blev enige om at oprette enny Task Force Hjemsendelse i Justitsministeriet. Task forcen er oprettetmed virkning fra den 1. januar 2013. Formålet med Task Force Hjemsen-delse er at forstærke indsatsen for at sikre, at udvisningsdømte udlændingeafsoner i deres hjemlande. I den forbindelse skal task forcen sikre, at ind-satsen for at overføre udenlandske indsatte til afsoning i deres hjemland erhurtig og effektiv.Justitsministeriet har herudover til brug for besvarelsen foretaget en høringaf ministeriets underliggende institutioner.Rigsadvokaten har i den anledning oplyst følgende:

”1.

Jeg kan i den forbindelse oplyse, at der som led i regeringensaftale med Enhedslisten om finansloven for 2012 er etableret entask force mellem Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og Inter-national Kriminalitet og SKAT med henblik på at styrke myndig-hedsindsatsen mod økonomisk kriminalitet.Task forcen er oprettet i begyndelsen af 2012.2
Task forcen har til formål at behandle konkrete skatte- og straffe-sager, der udspringer af den finansielle krise, samt fremkommemed forslag til, hvordan disse sager behandles mest effektivt.Task forcen har bl.a. til opgave at fremme udveksling af oplys-ninger og viden samt at etablere et early warning system, der skalsikre, at myndighederne hurtigt og konsekvent kan gribe ind overfor udpegede målgrupper og identificere eventuelle uhensigts-mæssigheder i lovgivning og praksis. Endvidere skal task forcensikre fremdrift i sagerne, ligesom task forcen skal give systema-tisk feedback om sit arbejde til de deltagende myndigheder medhenblik på at sikre, at de indsamlede erfaringer fremadrettet an-vendes til en mere effektiv bekæmpelse af skattekriminalitet.

2.

Som led i regeringens aftale med Enhedslisten om finanslovenfor 2012 er der endvidere etableret en task force mellem Statsad-vokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet ogFinanstilsynet med henblik på at styrke myndighedsindsatsenmod økonomisk kriminalitet.Task forcen er oprettet i begyndelsen af 2012.Task forcen har bl.a. til opgave at udveksle oplysninger og videnom konkrete sager samt mere generelle spørgsmål, herunderspørgsmål om reglernes udformning, håndhævelse og straffeni-veau. Endvidere skal der etableres en early warning funktion, derskal sikre, at myndighederne hurtigt og konsekvent kan gribe indover for uhensigtsmæssigheder i forhold til konkrete sager ogidentificere eventuelle uhensigtsmæssigheder i lovgivning ogpraksis. Task forcen skal desuden medvirke til sikring af fremdrifti de anmeldte sager, ligesom task forcen skal give systematiskfeedback til myndighederne med henblik på at sikre, at de ind-samlede erfaringer anvendes fremadrettet til bl.a. et mere effektivttilsyn.

3.

Det kan supplerende oplyses, at anklagemyndigheden yder an-klagemæssig bistand til Task Force Øst (TFØ), Task Force Vest(TFV) og Task Force Indbrud (TFI).”Rigspolitiet har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at følgende task forces er oprettet afdansk politi:Task Force ØstPå baggrund af stigningen i antallet af voldelige konflikter mel-lem personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøet, særligt ihovedstadsområdet og på Sjælland, i begyndelsen af 2009, blevTask Force Øst oprettet ultimo 2009.3
Målet med enheden er at intensivere den fremadrettede efter-forskning mod rocker- og bandemiljøerne på Sjælland samt atstyrke koordinationen mellem politikredsenes indsatser med hen-blik på at drage de mest aktive og toneangivende aktører til an-svar for deres kriminalitet.Enheden er organiseret som en tværfaglig projektorganisation un-der ledelse af en styregruppe med deltagelse af Rigspolitiet, Rigs-advokaten, Statsadvokaten for København og Bornholm, de femsjællandske politikredse, SØK, PET og Task Force Øst.Task Force Øst er sammensat af medarbejdere fra de sjællandskepolitikredse, Rigspolitiet, SØK samt SKAT.Task Force VestI flerårsaftalen om politiets og anklagemyndighedens økonomi afden 15. november 2011 blev der afsat økonomiske midler til etab-lering af Task Force Vest med henblik på at intensivere indsatsenmod kriminalitet og voldelige konflikter med udspring i rocker-og bandemiljøet samt indsatsen mod organiseret indbrudskrimina-litet, hælernetværk og hjemmerøverier i Jylland og på Fyn.Rigspolitiet har på baggrund af drøftelser med de berørte politi-kredse udfærdiget en operationsplan for Task Force Vest, der varoperationsklar den 15. februar 2012.Task Force Vest er etableret med hovedsæde i Horsens i Sydøst-jyllands politikreds, men er på grund af de geografiske forholdorganiseret med decentrale grupper i de berørte politikredse.Med henblik på fornøden koordination af indsatsen i Jylland ogpå Fyn er der nedsat en styregruppe med repræsentanter fra Rigs-politiet, Rigsadvokaten, Statsadvokaten for Fyn, Syd- og Sønder-jylland, de berørte politikredse, SØK, PET og Task Force Vest.Task Force IndbrudDen intensiverede indsats mod indbrud i privat beboelse har siden2010 været et af de højest prioriterede områder for dansk politi.På baggrund af de særlige udfordringer på Sjælland i forhold tilindbrud i privat beboelse blev Task Force Indbrud oprettet ultimo2012.Målet med enheden er at koordinere og understøtte de sjællandskepolitikredses indsats mod organiseret indbrudskriminalitet, hæler-netværk og hjemmerøverier.Task Force Indbrud er placeret på Station Syd i NordsjællandsPoliti.
4
For at sikre et velfungerende samarbejde og koordinering af ind-satsen i de relevante politikredse og Task Force Indbrud er deretableret en styregruppe med deltagelse af Rigspolitiet, de sjæl-landske politikredse, Rigsadvokaten og Statsadvokaten i Køben-havn samt en koordineringsgruppe med deltagelse af de sjælland-ske politikredse, Task Force Indbrud og Rigspolitiet.Task Force Pusher StreetRigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet et bidrag fraKøbenhavns Politi, som har oplyst, at Task Force Pusher Streetblev etableret den 1. september 2012 af Københavns Politi.Målet med enheden er at bekæmpe den ulovlige hashhandel i Pu-sher Street på Christiania gennem en operativ, efterforsknings-mæssig og dialogbaseret indsats.Task Force Prostitution og KvindehandelTask Force Prostitution og Kvindehandel blev etableret den 17.oktober 2011 som en fælles sjællandsk task force med støtte fraRigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), Rigspoliti-ets Nationale Udlændingecenter (NUC) samt SKAT.Task Forcen blev etableret på baggrund af en række fælles kreds-overskridende efterforskninger med det formål gennem en offen-siv, koordineret og målrettet indsats at forstærke de igangværendeefterforskninger og om muligt at udbygge det eksisterende over-blik over prostitutionsmiljøer på hele Sjælland.Task Force Prostitution og Kvindehandel var en tidsbegrænsettask force og ophørte den 31. december 2011.”Rigspolitiet har samtidig oplyst, at der kan være lokalt etablerede taskforces, som Rigspolitiet ikke er blevet orienteret om.
5