Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1177376_0001.png
1177376_0002.png
1177376_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
13. november 2012Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Cecilie Maarbjerg QvistSagsnr.: 2012-0030-1052Dok.:565959
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 42 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 42 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, om det er rigtigt forstået, jf. artiklen"Fængselsbetjente overfaldet" på ekstrabladet.dk den 5. okto-ber 2012, at der i Kriminalforsorgen oprettes særlige afdelingerfor indsatte med anden etnisk baggrund end dansk, herunder atder findes en afdeling i statsfængslet i Ringe, hvor personermed anden etnisk baggrund end dansk placeres, samt at manher opererer med et begreb kaldet "pseudo-arabere". Vil mini-steren desuden redegøre for, hvordan dette er i overensstem-melse med internationale konventioners forbud mod diskrimi-nation?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der ikke i fængslerne eroprettet særlige afdelinger til indsatte med anden etnisk baggrund.Direktoratet for Kriminalforsorgen har dog oplyst, at der siden 2008 harværet en særlig afdeling på Statsfængslet i Nyborg, der primært rummerindsatte, der efter endt afsoning skal udvises af Danmark. Afdelingen harplads til 25 indsatte. Afdelingen blev etableret ud fra et ønske om, at deudvisningsdømte indsatte kan afsone med andre indsatte, der er i sammesituation som dem selv. Etableringen skete tillige ud fra et ønske om bedrekendskab til udvisningsdømtes forhold hos personalet, således at der kanforetages bedst mulig sagsbehandling og vejledning af de indsatte i forholdtil deres situation og forløbet af deres afsoning samt efterfølgende udsen-delse af Danmark. Der kan i øvrigt henvises til Justitsministeriets besvarel-se af 24. september 2012 af spørgsmål nr. 1033 fra Folketingets Retsud-valg.I Statsfængslet i Ringe placeres domfældte under 23 år fra hele landet,domfældte under 29 år fra politiregionen Fyns Politi efter en konkret vur-dering foretaget af fængslet, samt kvinder der ikke har behov for psykia-trisk assistance.Direktoratet for Kriminalforsorgen har indhentet en udtalelse fra Stats-fængslet i Ringe, som har oplyst, at alle afdelinger i Statsfængslet i Ringeer blandede afdelinger, hvad angår indsattes etniske herkomst. Etnisk her-komst anvendes ikke af fængslet som kriterium for afdelingsplacering afindsatte. Fængslet har imidlertid oplyst, at indsattes ønske om placering påbestemte afdelinger i fængslet kan fremme tendenser til mere etnisk opdel-te afdelinger. Denne tendens kan i øjeblikket konstateres på 2 fællesskabs-2
afdelinger. På en af afdelingerne kan der i perioder næsten udelukkendeopholde sig indsatte med anden etnisk baggrund end dansk. Fængslet hardesuden oplyst, at begrebet ”pseudo-arabere” ikke er hørt anvendt af ansat-te i dagligdagen på fængslet, og at det, såfremt det bliver anvendt af ansat-te, vil blive påtalt af ledelsen.
3