Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1169643_0001.png
1169643_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:24. oktober 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-1045Dok.:565835
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 41 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 41 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere henvendelsen fra HK Politietsformand, jf. REU alm. del - bilag 9, herunder især forslaget omat civilt ansatte kunne stå for stikprøvekontrol eller dele heraf ilufthavne? Vil ministeren desuden kommentere den omtalteprojektgruppes anbefalinger og oplyse hvad der er sket meddisse anbefalinger (vedr. et effektiviseringsprogram) hos poli-tiet?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at der i forbindelse med politiets ar-bejde med samling af landets alarmcentraler, som var en del afpolitiets effektiviseringsproces, blev udarbejdet en analyse afmulighederne for helt eller delvist at bemande alarmcentraler-ne med civilt ansatte. Spørgsmålet blev på foranledning af Po-litiforbundet henskudt til behandling i Politianalyserne.Da Københavns Politi derfor i foråret 2012 – efter at have gen-nemført en analyse af mulighederne for at lade andre persona-legrupper end politiuddannede indgå i opgaveløsningen på denydre Schengengrænse (1st line-kontrollen) – indstillede tilRigspolitiet, at der ultimo 2012 blev iværksat forsøg med atanvende et begrænset antal ikke-politiuddannede paskontrollø-rer i Københavns Lufthavn, besluttede Rigspolitiet at etablereet særligt projekt, der skulle vurdere muligheden for at anven-de civilt ansatte i paskontrollen og i alarm 112. Projektet fik tilopgave at udarbejde stillingsbeskrivelser og uddannelsesbe-skrivelser inden for de to områder med henblik på at gøre detmuligt for relevante politikredse efter behov at anvende civiltansatte i disse funktioner.Projektet fik endvidere til opgave at kortlægge eventuelle ef-fektiviseringspotentialer (lønforskel mellem politiansat og ci-vilt ansat) samt at kortlægge aftalemæssige forhold og afklaredisse med de respektive personaleorganisationer. Særligt i for-hold til civilt ansatte i paskontrollen kan det oplyses, at bådeCO10, Centralorganisationen af 2010, HK og Serviceforbundethar fremsat krav over for Moderniseringsstyrelsen om over-enskomstdækning af området.Arbejdet i projektet er forsinket i forhold til den oprindeligetidsplan, men arbejdet forventes afsluttet inden årets udgang.”
2