Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1205388_0001.png
1205388_0002.png
1205388_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
16. januar 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Rune NørrSagsnr.: 2012-0030-1204Dok.:645903
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 390 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. december 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rasmus Friis Bendtsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 390 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:”Ministeren bedes redegøre for, hvilke fængsler der i dag ikketilbyder dansk, engelsk, matematik og samfundsfag på grund-skoleniveau.”Svar:Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der i fængslerne udbydesen række forskellige undervisningstilbud til indsatte. Udbuddet tager ud-gangspunkt i de indsattes ønsker og behov og kan derfor variere i omfangog art. Det ligger dog fast, at alle fængsler har et permanent tilbud om op-træning af basale læse-, skrive- og regnefærdigheder (FVU), ligesom allefængsler har muligheden for i samarbejde med erhvervsskoler at udbydearbejdsmarkedsuddannelser (AMU) og erhvervsuddannelser inden for for-skellige retninger. Dertil kommer muligheden for at deltage i HF-undervisning, mellemlange og længevarende videregående uddannelserm.v. De enkelte fængsler har derudover en række undervisningstilbud, derikke er kompetencegivende i forhold til fortsat uddannelse. Det gælder fagsom dansk, engelsk, dansk som andetsprog, kreative fag m.v.I forhold til spørgsmålet om undervisning på grundskoleniveau har Direk-toratet for Kriminalforsorgen oplyst, at kriminalforsorgens fængsler ergodkendt af Ministeriet for Børn og Undervisning til at udbyde undervis-ning i Almen Voksenuddannelse (AVU). AVU består af enkeltfagsunder-visning for voksne i almene fag på et grundlæggende niveau. Fagene kanafsluttes med prøve, og prøverne har sammen værdi som folkeskolens af-sluttende prøver.Til AVU knytter sig en lang række fag, hvoraf man i kriminalforsorgen harsærligt fokus på de centrale kernefag, som udgøres af dansk, engelsk ogmatematik. Herudover er der også i varierende omfang mulighed for atmodtage undervisning i fagrækkens øvrige kernefag såsom samfundsfag,historie, tysk m.v.Nedenfor ses antallet af fængsler, der udbyder fagene dansk, engelsk, ma-tematik og samfundsfag samt de fængsler, der ikke udbyder fagene.
2
Antal fængsler, der ud- Antal fængsler, der ikke ud-byder fagetbyder fagetAVU-danskAVU-engelsk1291 (Statsfængslet Renbæk)4 (Statsfængslet Renbæk,Statsfængslet på Kragskovhe-de, Statsfængslet Møgelkær,Statsfængslet ved Sdr. Omme)3 (Statsfængslet Renbæk,Statsfængslet på Kragskovhe-de, Statsfængslet ved Sdr.Omme)6 (Statsfængslet i Jyderup,Statsfængslet Renbæk, Stats-fængslet på Kragskovhede,Statsfængslet Møgelkær, Stats-fængslet ved Sdr. Omme ogAnstalten ved Herstedvester)
AVU-matematik
10
AVU-samfundsfag
7
Udover den AVU-aktivitet, der udbydes på fængslerne, kan det oplyses, atindsatte med tilladelse til frigang kan deltage i AVU-undervisning på vok-senuddannelsesinstitutioner uden for fængslet.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at man som led iudmøntningen af satspuljemidlerne til styrkelse af uddannelsesindsatsenfor indsatte forventer, at alle fængsler kan udbyde AVU-undervisning idansk, engelsk, matematik og samfundsfag ved udgangen af 2014.
3