Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1205384_0001.png
1205384_0002.png
1205384_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
16. januar 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Rune NørrSagsnr.: 2012-0030-1204Dok.:645888
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 387 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. december 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rasmus Friis Bendtsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 387 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for det generelle disciplinærregime,der i dag er gældende for indsmugling af telefoner, herunderoversende gældende vejledninger m.v. Og vil ministeren rede-gøre for, hvorledes det vil ændre sig som følge af flerårsaftalenom kriminalforsorgens økonomi?”

Svar:

Besiddelse af ulovlige mobiltelefoner i fængsler og arresthuse mødes medkonsekvente reaktioner.Ved en ændring af straffeloven, som blev vedtaget den 6. juni 2007, blevbesiddelse af mobiltelefoner ilukkede fængsler og arresthusekriminalise-ret. Som et udgangspunkt for strafudmålingen forudsættes det, at en over-trædelse af bestemmelsen om indsattes uretmæssige besiddelse af en mo-biltelefon i førstegangstilfælde straffes med en ubetinget fængselsstraf på 7dage. Hvis en besøgende indsmugler eller forsøger at indsmugle en mobil-telefon til en indsat i et arresthus eller et lukket fængsel, vil fængselsstraf-fen for den besøgende i førstegangstilfælde normalt kunne fastsættes be-tinget. Dette fremgår af lovbemærkningerne.Af lovbemærkningerne fremgår endvidere, at der ved fastsættelsen afstrafniveauet er taget hensyn til, at den indsatte for samme besiddelse af enmobiltelefon også kan være ikendt en disciplinærstraf. En ikendt discipli-nærstraf skal således ikke indebære en fravigelse af det forudsatte strafni-veau i nedadgående retning.Disciplinærreaktionerne for besiddelse af bl.a. en mobiltelefon fastsættesaf institutionerne og er således ikke fastsat i en centralt udarbejdet vejled-ning. I lukkede fængsler er normalreaktionen for besiddelse af en mobilte-lefon i førstegangstilfælde 5 dages strafcelle.I deåbne fængslerkan reaktionen for ulovlig besiddelse af en mobiltelefoni gentagelsestilfælde være strafcelle.Efter praksis vil besiddelse af mobiltelefoner under afsoningen også kunneblive mødt med reaktioner udover fængselsstraf og disciplinærstraf, f.eks. iform af afslag på tidlig prøveløsladelse efter den såkaldte ”noget for no-get” ordning, jf. straffelovens § 40 a.
2
Det bemærkes endelig, at indsatsen mod indsmugling af mobiltelefoner vilblive intensiveret som følge af flerårsaftalen ved indkøb af 2 mobile scan-neranlæg og yderligere håndholdte mobildetektorer til detektering af mo-biltelefoner mv. Samtidig vil de konsekvente reaktioner ved besiddelse ogindsmugling af ulovlige mobiltelefoner blive videreført.
3