Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1205382_0001.png
1205382_0002.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
16. januar 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Rune NørrSagsnr.: 2012-0030-1204Dok.:645874
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 386 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 386. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rasmus Friis Bendtsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 386 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, hvordan undervisnings- og beskæfti-gelsestilbuddene til de fanger, der i fremtiden skal placeres påde såkaldte ”udrejseafdelinger”, adskiller sig fra de uddannel-ses- og beskæftigelsestilbud, der gives til indsatte på de almin-delige afdelinger?”

Svar:

Efter straffuldbyrdelseslovens § 38, stk. 1, har en indsat ret og pligt til atvære beskæftiget ved deltagelse i arbejde, uddannelse eller anden godkendtaktivitet. Det fremgår endvidere af straffuldbyrdelseslovens § 39, at valgetaf beskæftigelse i hvert enkelt tilfælde træffes på grundlag af en samletvurdering af den indsattes forhold, og at der ved valget af beskæftigelse såvidt muligt skal tages hensyn til den indsattes eget ønske og til den indsat-tes mulighed for at opnå arbejde eller uddannelse uden for fængslet.Disse regler gælder også indsatte, der skal udvises efter endt afsoning.Da udviste udlændinge ikke skal have uddannelse og beskæftigelse, som errettet mod tilpasning til det danske samfund efter løsladelsen, vil tilbudde-ne på udrejseafdelingerne på dette punkt adskille sig fra tilbuddene på an-dre afdelinger.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at det endelige indhold i til-buddene til dømte, der skal udvises, ikke er fastlagt endnu.Direktoratet for Kriminalforsorgen forventer imidlertid, at erfaringerne fraden eksisterende udrejseafdeling i Statsfængslet i Nyborg vil blive inddra-get i planlægningen af indholdet på de nye afdelinger. Her er en af forskel-lene i forhold til indsatsen på andre afdelinger, at der undervises i en formfor udvisningslære, ligesom beskæftigelsen i høj grad er målrettet erhvervog kompetencer, der typisk efterspørges i de lande, der udvises til.
2