Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. december 2012FærdselskontoretChristina Hjeresen2012-0030-1191635730
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 381 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. december 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).
Morten Bødskov/Niels Henrik Larsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 381 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Er ministeren enig i, at det er urimeligt, at epileptikere, derskal have fornyet et gruppe 2-kørekort, og som tager epilepsi-medicin, men ikke har haft epilepsianfald i over ti år, ikke somhidtil kan få fornyet deres kørekort som følge af EU's 3. køre-kortsdirektivs gennemførsel i dansk ret? Såfremt ministeren erenig, bedes ministeren oplyse, om han vil tage initiativ til atsikre en overgangsordning, hvor den nævnte gruppe af epilep-tikere kan få deres ansøgning om fornyelse af kørekort behand-let efter de tidligere regler.”Svar:
1.
Mindstekravene til fysisk og psykisk egnethed for så vidt angår retten tilat føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, fremgår af bilag 2til kørekortbekendtgørelsen. Bortset fra en mindre ændring vedrørende læ-geudtalelse ved diabetes er bilag 2 senest ændret pr. 1. januar 2012 i for-bindelse med gennemførelsen af to enslydende direktiver (Kommissionensdirektiver 2009/112/EF og 2009/113/EF af 25. august 2009) om ændringaf henholdsvis 2. og 3. kørekortdirektiv, hvorved der er fastsat ens mind-stekrav med hensyn til fysisk og psykisk egnethed til at føre motorkøretøj.De helbredsmæssige betingelser er udtryk for mindstekrav, der gælder ihele EU. Danmark kan således ikke fastsætte mere lempelige krav. Mind-stekravene gælder ikke kun ved førstegangsudstedelse af kørekort, menogså ved fornyelse. Der sondres endvidere ikke efter EU-reglerne mellemfornyelse af kørekort, der er udstedt før eller efter indførelsen af de nyehelbredsmæssige mindstekrav.Reglerne i 3. kørekortdirektiv, således som dette er ændret ved direktiv2009/113/EF af 25. august 2009, kan således ikke begrunde indførelsen afen ordning, hvorefter f.eks. ansøgere med epilepsi, der havde kørekort in-den den 1. januar 2012, hvor de nye helbredsmæssige mindstekrav blevindført, ved efterfølgende fornyelser alene skulle opfylde de – mere lempe-lige – krav, som var gældende, da førerretten blev erhvervet.2.
De ovennævnte to direktiver indeholder begge en bestemmelse, der forførere i gruppe 2 fastslår følgende:”Epilepsi: der skal være gået ti år uden anfald og uden indtagelse afmedicin mod epilepsi. Nationale myndigheder kan tillade førere medgode prognoseindikatorer at køre tidligere. Dette gælder også ungemed epilepsi.”
Det fremgår i overensstemmelse hermed af kørekortbekendtgørelsens bilag2, afsnit F, pkt. 11, at kørekort i helt særlige tilfælde kan udstedes, fornyes2
eller bevares på et tidligere tidspunkt, hvis særlige sundhedsfaglige forholdtaler herfor.Der er imidlertid tale om en snæver undtagelse, som kun vil kunne anven-des i helt særlige tilfælde efter en konkret vurdering. Bestemmelsen vil så-ledes ikke kunne benyttes til at indføre en mere generel overgangsordningfor så vidt angår betingelserne for at erhverve eller forny kørekort, herun-der en ordning hvor kørekort kan opnås, uanset at man fortsat indtagermedicin mod epilepsi.3.
Efter min opfattelse udgør ovennævnte regelsæt en hensigtsmæssigramme for behandlingen af ansøgninger om udstedelse og fornyelse af kø-rekørt, herunder når det gælder muligheden for at dispensere fra oven-nævnte mindstekrav til fysisk og psykisk egnethed til at føre motorkøretøj.Jeg finder således ikke anledning til at tage initiativ til at søge reglerne påområdet ændret.4.
Det tilføjes, at det i forhold til konkrete sager om udstedelse (eller næg-telse) af kørekort til personer med epilepsi er politiet, der i de enkelte sagerpå baggrund af oplysningerne i lægeattesten træffer afgørelse om, hvorvidten ansøger kan få udstedt, fornyet eller bevare sit kørekort.Rigspolitiet har efter forhandling med Sundhedsstyrelsen fastsat nærmereretningslinjer for behandlingen af sager om udstedelse, fornyelse eller be-varelse af kørekort. Retningslinjerne fremgår af kørekortcirkulæret.Det følger bl.a. heraf, at sager om kørekort til førere i gruppe 2 med epi-lepsi skal forelægges for Sundhedsstyrelsen ved indsendelse til den regio-nale embedslægeinstitution, jf. kørekortcirkulærets bilag 1, pkt. F.Politiets afgørelser i disse sager kan påklages til Rigspolitiet. Rigspolitietsafgørelser kan ikke indbringes for Justitsministeriet eller anden administra-tiv myndighed.
3