Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1208313_0001.png
1208313_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
25. januar 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2012-0030-1190Dok.:635537
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 380 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. december 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 380 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Er der efter ministerens vurdering en risiko for, at de falskebombealarmer, der har været inden for det seneste stykke tidbl.a. ved Rådhuspladsen i København og ved Københavns Ho-vedbanegård, eventuelt er et forsøg på at teste og afprøve detdanske beredskab forud for en mulig terrorhandling?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Københavns Politi har oplyst, at der i december 2012 har væ-ret tale om tre konkrete episoder, hvor der blev indgivet an-meldelser om mistænkelige fund af henholdsvis en kuffert, enpakke og en taske, og hvor der således kunne foreligge mistan-ke om, at de nævnte genstande indeholdt eksplosive stoffer. Idet første tilfælde den 11. december 2012 blev en kuffert fun-det ud for Københavns Byrets adresse på Rådhuspladsen, hvorder netop blev behandlet en sag om brandterror. I de to øvrigetilfælde – henholdsvis den 12. december og den 13. december2012 – blev der fundet en pakke, der blev set efterladt undermistænkelige omstændigheder i et tog på Københavns Hoved-banegård, og en taske, der var blevet efterladt ud for en café li-geledes på Hovedbanegården.De tre anmeldelser gav anledning til større politiudrykningerog i de to førstnævnte tilfælde omfattende politiafspærringer iet længere tidsrum, indtil det viste sig, at der var tale om falskebombealarmer. Det blev således konstateret, at den omhandle-de kuffert var tom, at den nævnte pakkes indhold bestod af etautobatteri og et sæt vinduesviskere, medens den efterladte ta-ske var blevet fjernet fra stedet allerede inden politiets udryk-ningskøretøjer nåede frem.Det er Københavns Politis opfattelse, at intet tyder på, at gen-standene i forbindelse med de tre episoder har været anbragtmed henblik på at afdække politiets beredskab forud for enmulig terrorhandling.Det tilføjes, at det samtidig er Københavns Politis vurdering, atmediernes pressedækning af hændelser som beskrevet med po-litiudrykning, omfattende afspærringer og tilkaldelse af For-svarets Ammunitionsrydningstjeneste medvirker til at skærpeborgernes opmærksomhed på mistænkelige forhold med denfølge, at politiet modtager flere anmeldelser af lignende art.”
2