Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1180664_0001.png
1180664_0002.png
1180664_0003.png
1180664_0004.png
1180664_0005.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
19. november 2012PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-1044600982
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 38 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 38 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, hvilke sigtelser der blev rejst i forbin-delse med følgende optøjer på danske hospitaler:April 2012: Fødeafdelingen på Hvidovre hospital lukkes nattenover, da en gruppe trænger ind på afdelingen, hvor en fremtræ-dende rockers barn er indlagt. Fødeafdelingen må lukkes, ogfødende kvinder bliver omdirigeret til andre hospitaler i regio-nen.September 2009: Et skudoffer fra et bandeoprør indlægges påKøge Sygehus. Der opstår, ifølge Ekstra Bladet, stor ballade,da en stor og truende forsamling dukker op. Senere overflyttesofferet til rigshospitalet. Også her opstår stor tumult, da togrupper dukker op og vil ind til skudofferet.April 2009: Under en voldsom konflikt mellem indvandrer-grupperinger og grupperinger med tilknytning til rockermiljøetskydes en mand ned i Blågårdsgade i København. Samme dagmå politiet ifølge Ekstra Bladet ty til stave og peberspray, dapårørende til skudofferet opfører sig stærkt truende på Rigs-hospitalet.Januar 2009: Et skudoffer opereres på Rigshospitalet. IfølgeEkstra Bladet møder omkring 40 pårørende op på stedet, ogpolitiet må tilkaldes for at beskytte personalet mod den storemenneskemængde.Maj 2005: Mellem seks og otte mænd stormer Rigshospitalet ien befrielsesaktion. Den befriede patient var tidligere på dagenblevet fængslet i en drabssag fra Nørrebro. Manden blev selvsåret under episoden og var derfor indlagt under opsyn affængselsbetjente. Fængselsbetjentene blev truet så voldsomt afmandens venner, at de ikke kunne andet end udlevere ham.(jf. http://politiken.dk/indland/fakta_indland/ECE1728223/fak-ta-se-listen-overoptoejer-paa-landets-sygehuse)”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet et bidrag fra Københavns Vestegns Politi, Midt- ogVestsjællands Politi og Københavns Politi.

Københavns Vestegns Politi

har vedrørende den nævnte epi-sode på Hvidovre Hospital i april 2012 oplyst, at HvidovreHospital den 27. april 2012 kl. 20.54 anmeldte, at 10 hætte-klædte personer var kørt ind i hospitalets parkeringskælder.Årsagen til personernes tilstedeværelse var tilsyneladende en”beskyttelsesaktion” fra en rockergruppe i forbindelse med, aten søn til et bandemedlem var indlagt på hospitalet.2
Københavns Vestegns Politi har endvidere oplyst, at der ikkeforeligger nogen anmeldelse om strafbare forhold begået indepå hospitalet i forbindelse med episoden. Hospitalet havde iøvrigt ingen båndet videoovervågning i forbindelse med episo-den, men havde alene set de pågældende personer ankomme iparkeringskælderen på en overvågningsskærm.Københavns Vestegns Politi har herudover oplyst, at flere ban-derelaterede køretøjer blev ransaget i forbindelse med politietspatruljering i tilknytning til episoden. Der blev i den forbindel-se rejst i alt tre sigtelser i tidsrummet fra kl. 21.15 til kl. 00.15.Københavns Vestegns Politi har vedrørende sigtelserne oplyst,at ejeren af en bil blev sigtet for overtrædelse af lov om eufori-serende stoffer, da der blev fundet 0,4 gram kokain i hans per-sonbil, der blev undersøgt på skadestuens parkeringsplads,Kettegårds Allé 30 i Hvidovre. Der blev efterfølgende opgivetpåtale i sagen, da politikredsen vurderede, at det ikke kunnebevises, at kokainen tilhørte ejeren.Herudover blev to personer sigtet for overtrædelse af våbenlo-ven ved på parkeringspladsen ved Hvidovre Hospitals kollegi-um, Kettegårds Allé 70 i Hvidovre, henholdsvis at have båreten enhåndsbetjent foldekniv og ved i sin bil at have besiddet entotenschlæger, en golfkølle, en gummihammer, en tændrørs-nøgle og to hjulnøgler.Københavns Vestegns Politi har afslutningsvis oplyst, at depågældende sager er berammet i Københavns Byret henholds-vis den 17. og 29. januar 2013, hvor sigtelserne indgår isagskomplekser, i hvilke der begge er nedlagt påstande om fri-hedsstraf.

Midt- og Vestsjællands Politi

har vedrørende episoden påKøge Sygehus fra september 2009 oplyst, at Midt- og Vest-sjællands Politi den 15. september 2009 kl. 22.25 modtog enanmeldelse om forsøg på manddrab begået i Greve. Den foru-rettede blev i ambulance kørt til sygehuset i Køge, hvortil ogsåpolitiet ankom. Omkring kl. 01.00 anmodede en politipatruljepå sygehuset om assistance, idet der nu var kommet cirka 25-30 venner og familiemedlemmer til forurettede til stede påskadestuen, hvilket skabte en utryg stemning hos sygehusper-sonalet. Yderligere patruljer blev derfor dirigeret til Køge Sy-gehus, og indsatslederen kunne ved sin ankomst konstatere, atalt var stille og roligt på stedet. De fleste af de tilstedeværendeforlod herefter sygehuset, og ingen blev sigtet som følge afhændelsen på sygehuset.
3

Københavns Politi

har vedrørende episoderne på Rigshospita-let oplyst, at der efter en gennemgang af oplysninger fra politi-ets elektroniske journalsystem alene ses at være rejst sigtelser iforbindelse med den i spørgsmålet nævnte episode fra maj2005, hvor en varetægtsfængslet person, der var indlagt påRigshospitalet, blev befriet af nogle personer, der indfandt sigpå hospitalet.Københavns Politi har vedrørende den pågældende episode op-lyst, at der under befrielsesaktionen blev udøvet vold mod tomedarbejdere fra Kriminalforsorgen og mod en sygeplejerske.Seks personer blev efterfølgende anholdt, og de pågældendepersoner blev alle sigtet for overtrædelse af straffelovens §124, stk. 2, hvorefter blandt andre den, der befrier en anholdt,fængslet eller tvangsanbragt person, kan straffes. Fem af deanholdte blev ligeledes sigtet for overtrædelse af straffelovens§ 119, stk. 1, der omhandler vold mod personer under udførel-se af offentlig tjeneste.Københavns Politi har vedrørende episoden fra september2009 oplyst, at det fremgår af politiets sagsbehandlingssystem,at flere personer af anden etnisk oprindelse tilsyneladendehavde været oppe at slås på Rigshospitalet, og at en person varløbet fra stedet med blod i ansigtet. Da politiet ankom til ste-det, var alt roligt. Det fremgår videre, at uroen formentlig varbanderelateret og havde relation til et drabsforsøg i Hundige.Det var ved politiets ankomst vurderingen, at der intet grund-lag var for at rejse sigtelser eller anholde nogle af de tilstede-værende personer.Københavns Politi har vedrørende episoderne fra henholdsvisjanuar 2009 og april 2009 oplyst, at de to episoder ikke ses atvære særskilt registreret i politiets sagsbehandlingssystem(POLSAS). Monitoreringsmulighederne til klarlæggelse af epi-soderne er begrænset til POLSAS, idet det kun er muligt at sø-ge oplysninger i Vagtcentralens disponeringssystem HS 2 frajuli 2009, ligesom data fra det tidligere disponeringssystem HS1 er destrueret.Københavns Politi har vedrørende episoden fra april 2009 fore-taget en søgning i POLSAS i indberetninger om brug af magt-midler. I forbindelse med gennemgang af indberetningerne ombrug af magtmidler fra den 22. april 2009 er der fremkommetto indberetninger, hvor det beskrives, at der har været en epi-sode ved nedkørslen til Traumecentret på Rigshospitalet. Detfremgår heraf, at familie og bekendte til tilskadekomne fraskyderiet på Nørrebro indfandt sig ved nedkørslen til Traume-centret på Rigshospitalet. De blev af politiet bedt om at trækkesig væk fra nedkørslen, så ambulancer og andre køretøjer kun-ne passere. De fulgte imidlertid ikke politiets anvisninger, menoptrådte aggressivt over for de tilstedeværende politifolk. Da4
der blev skubbet til en polititjenestemand, blev de gjort be-kendt med, at der ville blive brugt peberspray, hvis de ikke ef-terkom politiets anvisninger. Da de fortsat ikke efterkom poli-tiets anvisninger, anvendte politiet peberspray over for denmest aggressive af personerne, hvilket gjorde, at de øvrige blevmere rolige og fulgte politiets anvisninger, således at ambulan-cer og andre køretøjer kunne komme ned til traumecentret.Københavns Politi har endvidere oplyst, at det var politietsvurdering, at der i forbindelse med den nævnte episode ikkevar grundlag for at rejse sigtelser eller anholde nogle af de til-stedeværende personer.Med hensyn til episoden fra januar 2009 har Københavns Politiud fra oplysninger om en konkret skudepisode på Vesterbroden 12. januar 2009 og ud fra søgninger om sager med ger-ningssted på Rigshospitalet identificeret en anden konkret epi-sode samme dag, hvor der imidlertid ikke umiddelbart ses atvære en forbindelse til skudepisoden eller i øvrigt til optøjer påhospital.Det fremgår således alene om den konkrete episode, at en per-son blev sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen, idethan havde fremsat nedsættende udtalelser over for en polititje-nestemand i foyeren på Rigshospitalet, hvor der var cirka 20mennesker til stede. Ved en søgning i POLSAS vedrørendeselve sagen mod den sigtede person er det kort anført, at densigtede var voldsom og højtråbende og ven til den forurettede,som blev skudt ved episoden på Vesterbro. Der er intet yderli-gere oplyst om andre handlinger end beskrevet fra den sigtedeseller i øvrigt andre personers side, ligesom der intet er oplystom eventuelle relationer mellem den sigtede og de andre per-soner, der var til stede på Rigshospitalet.På denne baggrund kan det ikke udelukkes, at episoden – uan-set væsentlige forskelle i beskrivelsen – er identisk med denepisode, som er nævnt i spørgsmålet. Dette kan dog ikkeumiddelbart afgøres, idet det bemærkes, at der ikke i sagenvedrørende skudepisoden ses at foreligge døgnrapportanmærk-ninger om episoden på Rigshospitalet. Københavns Politi harendelig oplyst, at den anførte polititjenestemand ikke længerehar erindring om episoden.”
5