Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1200753_0001.png
1200753_0002.png
Folketingets Retsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. december 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
BGN/ J.nr. 2012-9184
Under henvisning til Folketingets Retsudvalgs brev af 13. december2012 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 356 (REU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraPeter Skaarup (DF).
Spørgsmål nr. 356:”Vil ministeren i forlængelse af artiklen i BT den 1. december 2012: ”Rets-praksis: Vrede ordførere går til minister”, redegøre for, om ikke en sexdømtsrettigheder i højere grad bør kunne tilsidesættes i forbindelse med en skils-misse?”
Svar:Indledningsvis henviser jeg til min besvarelse af Folketingets Socialudvalgsspørgsmål nr. 85 (SOU alm. del) stillet den 3. december 2012, hvori jeg harredegjort for reglerne om separation og skilsmisse. Det fremgår bl.a. af minbesvarelse, at statsforvaltningen kun kan give en bevilling til separation ellerskilsmisse, hvis ægtefællerne er enige herom og enige om vilkårene herfor.Statsforvaltningen har ikke hjemmel til at træffe afgørelse om tvister mellemparterne om separation eller skilsmisse. Dette henhører under domstolene.Det fremgår også af min besvarelse, at ægtefæller altid har ret til separationog efterfølgende skilsmisse (efter et halvt eller et helt års separation). Der-udover har en ægtefælle i nogle særlige situationer ret til skilsmisse udenforudgående separation (umiddelbar skilsmisse). Det drejer sig om situatio-ner, hvor ægtefællerne på grund af uoverensstemmelser har levet adskilt ide sidste 2 år, hvor den anden ægtefælle har begået utroskab, hvor denanden ægtefælle har udøvet vold over for den førstnævnte ægtefælle ellerbørnene, hvor den anden ægtefælle har indgået nyt ægteskab (bigami), eller
2
hvor den anden ægtefælle ulovligt har ført den førstenævnte ægtefællesbarn ud af landet (børnebortførelse).Som jeg også har oplyst i ovennævnte besvarelse kender jeg ikke de nær-mere omstændigheder i den konkrete sag, hvorfor jeg er afskåret fra at vur-dere, om betingelserne for umiddelbar skilsmisse er opfyldt. Hertil kommer,at jeg generelt ikke ønsker at kommentere konkrete sager, der behandles afdomstolene, eller som muligvis vil blive indbragt for domstolene.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard