Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1171486_0001.png
1171486_0002.png
1171486_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
29. oktober 2012PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-1040580671
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 34 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 34 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for status for kriminalitetsbekæm-pelsen på Frederiksberg, herunder hvilke aktuelle udfordringerder findes i kommunen, når det gælder bandekriminalitet, sky-derier, våbenbesiddelse og tyverier etc.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet et bidrag fra Københavns Politi.Politikredsen har i den anledning oplyst, at særligt for så vidtangår bandekriminalitet, skyderier og våbenbesiddelse har Af-delingen for Organiseret Kriminalitet i 2012 behandlet én sagvedrørende skyderi på Frederiksberg (Frederiksberg Kommu-ne).Københavns Politi har endvidere oplyst, at det pågældendeskyderi fandt sted i maj 2012, hvor flere bandemedlemmer fraBlågårds Plads holdt møde på Suomisvej, der er beliggendemellem Sct. Jørgens Sø og Vodroffsvej. To personer med rela-tioner til grupperinger fra Mjølnerparken bemærkede gruppen,da de på et tidspunkt holdt i en bil på Vodroffsvej. En af per-sonerne fra bilen affyrede 10-12 skud mod gruppen, dog udenat nogen blev ramt. Efter det oplyste skød en af personerne fragruppen tilbage mod bilen med de to personer ligeledes uden atramme nogen.Københavns Politi har herudover oplyst, at politikredsen be-tragter sagen som opklaret. Tre personer, hvoraf én senere erblevet løsladt, blev fængslet i forbindelse med sagen.Københavns Politi har endvidere oplyst, at der ikke findes de-finerede SUB-områder (særligt udsatte boligområder) på Fre-deriksberg, ligesom der ikke er registreret bander i kommunen.Der bor dog enkelte rocker- og bandemedlemmer på Frede-riksberg, men dette giver normalt ingen problemer set i forholdtil deres tilknytning til grupperinger.Særligt for så vidt angår våbenbeslag har Københavns Politioplyst, at politikredsen alene har foretaget enkelte beslaglæg-gelser af skyde- og stikvåben, hvilket politikredsen ikke ansersom udtryk for nogen foruroligende tendens.
2
Københavns Politi har vedrørende den sag, der blev omtalt imedierne den 28. september 2012, oplyst, at den kriminellehandling ikke fandt sted på Frederiksberg, men derimod på Jy-deholmen i Vanløse. Gerningsmændene blev dog fremstillet iFrederiksberg Ret, idet retskredsen dækker et større områdeend Frederiksberg Kommune.Med hensyn til bekæmpelse af kriminaliteten i øvrigt i områdethar Københavns Politi oplyst, at Frederiksberg Kommune – li-gesom resten af Station Bellahøjs område – lokalpolitimæssigtset er dækket af arbejdsmetoden ”Din Betjent”, hvilket inde-bærer, at Frederiksberg Kommune umiddelbart betjenes af dennye lokalpolitistation på Peter Bangsvej 22-24. Lokalpolitista-tionsområde Frederiksberg er opdelt i seks sektorer: Frederiks-berg Øst, Frederiksberg Nord, Frederiksberg Syd, Frederiks-berg Vest, Vanløse Øst og Vanløse Vest. Det er hensigten, atder skal være tilknyttet to lokalpolitibetjente til hver sektor.Lokalpolitibetjentene udøver den synlige tryghedsskabende lo-kalpolitiindsats i området. I den forbindelse indgår de i et tætsamarbejde med borgere, foreninger og kommunale samar-bejdspartnere.Lokalpolitibetjentene samarbejder ligeledes med de øvrige in-terne politienheder som specialgrupper, efterforskningsafde-ling, færdselsafdeling og bandeafdeling mv. i Københavns Po-liti. I det omfang lokalpolitibetjentene ikke er til rådighed forlokalpolitiarbejde, eksempelvis grundet afgivelse til andre op-gaver, varetages den primære synlige politidækning på Frede-riksberg af det kørende beredskab i Københavns Politi.Københavns Politi har vedrørende antallet af tyverier oplyst, atder i Frederiksberg Kommune i perioden fra den 1. januar2012 til den 30. september 2012 er blevet anmeldt 316 indbrudi lejligheder, 73 indbrud i villaer og lignende, fire indbrud iværelse og et indbrud i nybygning. I forhold til årets førstemåneder er der tale om en mindre stigning i indbrud i beboelsei perioden juli til september, medens der i perioden april til junivar tale om et forholdsvis markant fald.Københavns Politi har afslutningsvis oplyst, at kriminalitetsbil-ledet løbende følges af både Frederiksberg Kommune og afKøbenhavns Politi med henblik på at sikre, at nødvendige til-tag, eventuelt i forening mellem kommune og politi, iværksæt-tes.”
3